Tanjug
Advokat Goran Petronijević

Kriza u Ukrajini poslužila je predstavnicima kosovskih Albanaca za novu ofanzivu u pokušajima da izdejstvuju da samoproglašenu državnost prizna pet članica EU koje to nisu učinile. Uz to ne kriju da bi da, uz pomoć SAD, izdejstvuju da se dijalog Beograda i Prištine okonča međusobnim priznanjem, ali i da probaju da ostvare nova priznanja.

– Na planu novih priznanja Priština ne može da učini ništa – smatra advokat Goran Petronijević koji je radio kao sudija na KiM.

On je rekao za “Vesti” da su predstavnici kosovskih Albanaca na mig iz Vašingtona nastupili s tom pričom o priznanjima.

– Svako krizu u Ukrajini koristi kako mu odgovara, pa smo i mi iskoristili da ukažemo na nepoštovanje međunarodnog prava u slučaju agresije 1999. Tako koriste i predstavnici u Prištini, s tim što nisu sami smislili da baš u ovom trenutku izađu s izjavama o priznanju već su to učinili na signal iz SAD koje bi da izvrše disperziju krize na što više tačaka. Tako je i Priština dobila zadatak da pokuša da progura priču o novim priznanjima koja je bez značaja i ne verujem da će bilo šta na tom planu uraditi – ocenio je Petronijević uz ocenu Evropu čeka kolaps zbog ove situacije.

Zahtev Briselu da izvrši pritisak da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile stigao je od Vjore Čitaku, nekadašnje ambasadorke u Vašingtonu.

“Štaviše, najbolja stvar koju EU može da učini da se suprotstavi ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu i suprotstavi destruktivnom narativu o Putinu jeste da natera Španiju, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Kipar da priznaju Kosovo”, napisala je na Tviteru.

Priština, prema njenim rečima, treba da zahteva i utvrđivanje roka za završetak dijaloga i to međusobnim priznanjem za koje ima punu podršku SAD, prenose kosovski mediji. Da Priština ulaže sve napore da ostvari nova priznanja, obelodanila je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani. Ona je, kako prenosi Kljan Kosova, rekla da je odlučeno da se o tome ne govori kako Srbija ne bi lobirala protiv tih priznanja.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od svih članice UN, Kosovo priznaje 93, ne priznaje 96, a pet zemalja priznaje, ali ne glasa za odluke u prilog Kosova.

Planirano ubistvo 1999.

Goran Petronijević ukazuje na sličnosti i razlike u slučaju KiM i sada Donjecka i Luganska, ističući da je Zapad izvršio planirano ubistvo 1999, a Rusija ubistvo u nužnoj odbrani.

– Naizgled ima sličnosti jer je u oba slučaja prekršeno međunarodno pravo. Međutim, u slučaju Rusije je iznuđeno i u nužnoj odbrani i obično kad čovek počini takvo delo ne odgovara jer je branio sopstveni život. SAD i NATO su išli na ciljano i planirano ubistvo bombardujući SRJ iz koristoljublja i dok je Moskva štitila svoj narod u susednoj državi, Vašington je vršio intervenciju daleko od svojih granica – rekao je Petronijević.