Privatna arhiva
Prota Branislav Pavlović

Kličevac kod Požarevca jedno je od mnogobrojnih dijasporskih sela na Istoku Srbije koji se izdvaja i po slozi svojih vernika u obnovi i izgradnju svojih svetinja. Uz verni narod, najveću zaslugu za to ima protojerej Bratislav Pavlović, starešina hrama Svetog velikomučenika Trifuna.

Ovaj sveštenik objašnjava da je srpska dijaspora verujuća i da bez obzira na sve poteškoće koje poslednjih godina izaziva pandemija COVID-19 virusa, ne propušta da najveće verske praznike proslavi upravo u otadžbini, u svojim domovima.

– Vaskrsenje Hristovo je centar istorije. Vaskrs je zbog toga najvažniji crkveni praznik i najveći događaj za ljudski rod o kome apostol Pavle jasno kaže: “A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša.” Zato je za sve vernike važno da razumeju da je svaki sedmi dan u nedelji posvećen Hristovom vaskrsenju iz mrtvih i to je najveća evharistija – tajna Crkve, jer tu se dešava tajni proces kroz uzimanje njegovog tela i krvi – ističe protojerej Bratislav Pavlović.

Dodaje da bez obzira da li su pravoslavni vernici u otadžbini ili u zemljama gde sada žive, od ključne važnosti je da budu prisutni na Vaskršnjoj liturgiji u crkvi, a da su svi drugi običaji koji se vezuju za ovaj praznik različiti u određenim krajevima.

– Citirali bismo našeg Svetog patrijarha Pavla koji kaže: “Molimo vaskrslog Gospoda da i u nama vaskrsne ljudski lik prvobitne čovekove prirode koji je danas tako često izvitoperen, maskiran i unakažen brojim manama i porocima. Da i u nama svako prepozna čoveka, obasjanog Njegovim večnim životom, bio imućan ili siromašan, na velikom ili malom položaju i mestu.” Takođe, blaženopočivši patrijarh Pavle je rekao i sledeće: “Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo.” Svim vernicima u otadžbini i rasejanju poručujem: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse! – poručuje protojerej Bratislav Pavlović.