Lična arhiva
ČUVARI TRADICIJE: Učenici sa nastavnicom Tatjanom Filipović

Zbog aktuelne epidemiološke situacije Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu nije u mogućnosti da organizuje tradicionalne aktivnosti koje raduju učenike i roditelje u ovo doba godine. I pored toga đaci rado prisustvuju nastavi, a škola pronalazi načine da u skladu s postojećom situacijom osmisli, organizuje i realizuje aktivnosti koje donose dobrobit učenicima, uvećavaju njihovo znanje i osnažuju veze sa Srbijom.

Učiteljica Tatjana Filipović kaže da su u toku novembra realizovali projekat Koreni i cvetovi i ušli u završnu fazu realizacije projekta Nauči se, čoveče.

– Projekat Koreni i cvetovi je realizovan u saradnji sa Biljanom Kordić, predstavnikom Centra za održivi razvoj i bezbednost dece u saobraćaju, za dve grupe učenika koji nastavu zbog obaveza u nemačkim školama pohađaju subotom. Na zabavan i zanimljiv način, kroz igru i druženje, deca su usvojila nova znanja, istraživala, postavljala pitanja o svemu što su želela da saznaju o Srbiji. Deci su posebnu radost pričinili pokloni koji su za ovu priliku stigli iz Srbije – navodi nastavnica Filipović.

Biljana Kordić kaže da je cilj ovog projekta da se ohrabre deca i mladi Srbi u dijaspori da otkriju kulturno nasleđe svoje otadžbine.

– Može se reći da su projektom Koreni i cvetovi načinjene dve male pobede koje će doprineti da sadašnji mališani rastu u osvešćene čuvare srpske tradicije. Ova izuzetna saradnja sa nastavnicom Tatjanom Filipović i decom koja pohađaju dopunsku nastavu srpskog jezika u Hamburgu, nam daje nadu da ćemo i u boljim vremenima napraviti velike projekte – rekla je Kordićeva.

Učesnici projekta, Koreni i cvetovi kažu da su zadovoljni što su naučili nešto novo o Srbiji i njenim znamenitostima.

SESTRE ZAJEDNO U ŠKOLI: Milica i Teodora Martinović

– Bilo je vrlo zabavno i interesantno. Prepoznala sam mnoge predele koje sam posetila na putovanjima kroz Srbiju – rekla je Isidora Stojanović.

Elena Dragović koja kaže da je naučila puno o prelepoj Srbiji njenoj istoriji, rekama, planinama i gradovima.

– Ovde je super jer možeš da naučiš srpski i uopšte nije teško. Učili smo o kulturi Srbije i sada mogu drugima da pričam o tome – kaže Sava Simon Pajović.

Sestre Milica i Teodora Martinović, kao i Anđelina i Alisa Dimčić su takođe uživale na časovima i nastaviće redovno da dolaze u srpsku dopunsku školu.

Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu je u toku prethodne školske godine započela i rad na projektu Nauči se, čoveče. Projekat realizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Hamburg u partnerstvu sa Srpskim sportskim društvom “Nikola Tesla” i dopunskom školom, a sufinansiran je sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Pripremne aktivnosti su organizovane u nekoliko faza i zahtevale su veliko angažovanje u dugom vremenskom periodu. Učiteljica Tatjana Filipović kaže da je prednost ovog projekta što u njemu može da učestvuje svih 140 učenika škole.

Predstavnik Saveta roditelja Milorad Pajović kaže da s nestrpljenjem očekuju isporuku edukativnih kompleta igre Luedu – Nauči se, čoveče i početak radionica u kojima će učestvovati đaci.

SRPSKI NIJE TEŽAK: Sava Simon Pajović

Obrazovni krug

U novembru su učenici iz Hamburga, zajedno sa đacima više škola iz Francuske, Srbije, Italije i Nemačke učestvovali i u projektu Obrazovni krug- susretanja. Ekipu Dopunske škole iz Hamburga činili su: Aleksandar Anđelković, Aleksandar Ivan Bieri, Miloš Slović, Sani Rajković, Ema Nikolić, Filip Đorđević, Luka Miljković i Aleksandar Jovičić.

O ovom projektu “Vesti” će pisati narednih dana.

Nauči se, čoveče

– Veoma je bitno da svi učenici u projektu Nauči se čoveče dobiju mogućnost da učestvuju u skladu sa svojim uzrasnim karakteristikama. Aktivnosti su kombinacija igre na tabli i kviza znanja. Organizovali smo ekipe koje će kroz igru učiti, sarađivati i truditi se da svoju ekipu predstave na najbolji način. Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu tradicionalno neguje duh zajedništva i učenika i roditelja i šire zajednice, tako da je i ovaj projekat usmeren ka tom cilju – ističe nastavnica Filipović.