Youtube/Triton Produkcija
Began Muhić

Diplomatsku mrežu BiH potresa novi skandal, ovaj put u režiji bivšeg generalnog konzula u Štutgartu Begana Muhića. Prema navodima iz medija sporan je grant koji je konzulat dobio pre tri godine od vlade pokrajine Baden Virtemberg. Ispostavlja se da je blizu 32.000 evra potrošeno za rad nepostojećih dopunskih škola bosanske dijaspore u Nemačkoj. Sve je otkriveno nakon što je na Muhićevo mesto došla Vera Sajić, kadar iz Republike Srpske koja je nedavno prebačena u Štutgart iz Minhena. Nakon što je zatražila informacije o finansiranju dopunskih škola, došla je do otkrića da postoji problem u načinu trošenja donacije nemačke pokrajine. O slučaju je obavestila Predsedništvo BiH i od njih zatražila instrukcije za dalje postupanje, imajući u vidu da vlada Baden Virtemberga, nakon što nisu dobili dokaze da su sredstva utrošena za namene za koja su donirana, traži povrat novca.

Inače, bespovratni novac je uplaćivan u nekoliko navrata Generalnom konzulatu u Štutgartu koji je ministarstvu za kulturu, mlade i sport Baden Virtemberga dostavljao podatke o broju škola, dece i nastavnika. Konzulat je, nakon što bi dobio taj novac, prosleđivao na račun Saveza dopunskih škola, koje je osnovao i vodio upravo bivši konzul Began Muhić. U oktobru 2022. ministarstvo se obratilo konzulatu u Štutgartu sa navodima da su primili žalbe na nenamensko trošenje novca za 2020, odnosno, da su prikazane lažne škole i nastavnici.

Organizovan je i sastanak predstavnika nemačkog ministarstva sa Muhićem i ukazano mu na sumnje o nenamenskom trošenju i da su dokazi koje je dostavio konzulat od Saveza dopunskih škola fiktivni.

Ministarstvo je i nakon toga insistiralo da im se obrazloži utrošak označenog novca, a Muhić se pravdao da nema informacija o načinu i kriterijumima raspodele. Tvrdio je da je sve u nadležnosti Saveza dopunskih škola, koji je nakon toga dostavio izveštaj o utrošku novca, bitno različit od prvobitnog. Potom ministarstvo za kulturu, sport i mlade traži da im se dostavi uverenje za svaku školu, kao i izveštaji i izjave nastavnika.

– Te podatke Savez nije dostavio. Na adresu konzulata stigla je zamolnica da pojasnimo kako je u prvom izveštaju o utrošku sredstava bilo 43 škole-kursa, a posle 31 – navela je Sajićeva u dopisu Predsedništvu.

I samo ministarstvo je sprovelo svojevrsnu istragu pa su utvrdili da je od 31 prijavljenog kursa, održano svega sedam. Tada su naveli i da zbog svih uočenih malverzacija traže povrat 31.920 evra sa kamatom, ali i da će o svemu obavestiti državno tužilaštvo. Generalni konzulat trebalo bi da do 15. decembra o ovom pitanju odgovori nadležnom ministarstvu.

Kadar SDA

Began Muhić je pre službe u Štutgartu bio konzul u Istanbulu, a ove godine je na prevremenim izborima izabran za načelnika opštine Živinice. Kadar je Stranke demokratske akcije, koja je u međuvremenu izbačena iz vlasti na nivou BiH.