Facebook
Adut Više škole: Anđela Veštica

Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji ponovo se našla u medijskom epicentru zbog novog skandala, koji je obelodanio poslanik Demokratske stranke Balša Božović, tvrdeći da je VSMŠSS sponzorisalo više estradnih nastupa, između ostalih, starlete Anđele Veštice i pevačice Tanje Savić.

Na reklamnim panoima za nastupe Veštice i Savićeve u Ćupriji jasno se uočava skraćenica Visoke medicinske škole strukovnih studija.

“Posle otpuštanja osam profesorki stručnih za predmete koje su predavale i protivzakonitog zapošljavanja Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića, Ivana Bošnjaka i drugih funkcionera Srpske napredne stranke rukovodstvo škole ne prestaje da šokira javnost potezima koji ne narušavaju samo ugled škole, već i visokog obrazovanja u Srbiji”, naveo je Božović u saopštenju dostavljenom “Vestima”.

Prema njegovim rečima, Republička prosvetna inspekcija je utvrdila da je niz funkcionera SNS, protivzakonito u školi našlo mesto na kojem će dobiti petu ili šestu platu.

– Zaposlenima u školi, bar onima koji još nisu oterani, smanjene su plate zbog zaposlenog kadra SNS, a istovremeno škola je sponzorisala nekoliko, u najmanju ruku, čudnih događaja poput nastupa Tanje Savić i starlete Anđele Veštice u Ćupriji. Na reklamama za nastupe vidi se logo škole na počasnom mestu među sponzorima – rekao je Božović.

On ministra prosvete Mladena Šarčevića vidi kao najodgovornijeg “za to što pored svih datih obećanja da će se zaštititi struka u toj školi nije urađeno ništa”.

Božović je krajem oktobra optužio Šarčevića da ne samo da ništa nije preduzeo da se otpuštene profesorke vrate na posao već je doneo “odluku o smanjenju plata nastavnom kadru u toj školi zbog viška zaposlenih”.

Ministar Šarčević najavio je još u junu smenu direktora škole Hristosa Aleksopulosa “za oko mesec dana”, navodeći da nije sporan angažman poslanika SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, jer ne može da im zameri što su želeli “dodatno da zarade”. O angažmanu veterinara Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nije želeo da priča, kao ni o angažovanju poslanika SNS Darka Laketića, kuma direktora škole u Ćupriji.

Božović je desetak dana pre toga boravio u školi, gde je kao predstavnik građana došao da pita upravu i Martinovića “koji se pojavio pred praznom učionicom u kojoj nije bilo studenata, da li ih grize savest što profesorke nema egzistenciju”, saopštio je DS.

“Božović je povišenim tonom pitao kako vas nije sramota i kako možete da živite sa tim. Martinovića je optužio da mu je to peta plata, dok žene predavači iz Više medicinske škole, koje su otpuštene više nemaju ni za preživljavanje”, naveli su u toj stranci.

Nedodirljivo rukovodstvo

Balša Božović je optužio rukovodstvo škole da je tu ustanovu tokom mandata SNS pretvorilo u “mesto za otimanje plata stručnim i poštenim profesorkama i sponzorisanje jeftine zabave na račun kvalitetnog obrazovanja”.

Pokušaj “Vesti” da od nadležnih u ovoj školi dobije komentar na optužbe, ostao je bez uspeha pošto se niko nije javio na broj školskog telefona za informacije.

Nestručni umesto doktorki

Pred Osnovnim sudom u Paraćinu, u septembru je održano prvo ročište po tužbi pet profesorki, od kojih su četiri doktori nauka, protiv VMŠSS. Jedna od njih Suzana Milutinović, tvrdi da su je zamenili nekompetentnom osobom.

– Nas devet je ostalo bez posla, jer nismo podobni. Nismo članovi SNS – kazala je ona. Doktorka Sunčica Ivanović rekla je da je na njeno mesto došao funkcioner SNS Ivan Bošnjak, dodajući da su njegove kompetencije partijska pripadnost i to što je državni sekretar.