R. Rajić Ristić
Članovi udruženja uživali u proslavi

Humanitarna organizacija “Nemanjići” iz Belincone, na jugu Švajcarske, u kantonu Tićinu, proslavila je krsnu slavu Svetog Simeona mirotočivog.

Članovi te organizacije pale slavsku sveću 15. put od njenog osnivanja. Taj datum u njihovom kalendaru označava redovni susret sa prijateljima, rođacima, poznanicima, simpatizerima i onima koji pružaju podršku organizaciji u realizaciji humanitarnih akcija. Krase ih rodoljublje i humanost prema bližnjem svom. Teže i nastoje da ruku pomoći pruže svakom kome je ona neophodna, da se s kolena digne i hoda dostojanstveno i dostojno čoveka.

Pripremljena bogata trpeza

Prikupljanje pomoći

“Ova organizacija je neprofitne i apolitične prirode. Primarni ciljevi su humanitarne aktivnosti, pružanje i prikupljanje pomoći, u novcu, odeći i drugim materijalnim sredstvima, uglavnom deci iz ugroženih višečlanih porodica u svim zemljama gde žive Srbi. Svedoci loše demografske slike našeg naroda, opadanja nataliteta, sve većeg broja neženja, abortusa, starenja stanovništva i uopšte slabog ekonomskog stanja naše braće u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Srbi su prvi na Balkanu po stopi mortaliteta, a poslednji po natalitetu. Bela smrt je ozbiljno zapretila, upozoravaju analitičari da će Srbi u narednom veku postati manjina u svojoj matičnoj zemlji ako se narod, pojedinci i vlast ne probude iz očaja u kojem se nalaze. Želeći da svojoj deci garantujemo bolji život i budućnost, ne možemo da zatvaramo oči pred bosonogom i gladnom decom naše braće. Ugledajmo se na naše slavne pretke, a posebno na najbolje iz srpskog roda, slavne Nemanjiće, koji su nam u amanet ostavili brigu o susedima i srpskoj državi i svojim životom je ostvarili – piše na njihovoj fejsbuk stranici.

Proslava u skladu s običajima

Verska obeležja

“Trudimo se da ispoštujemo svako versko obeležje, a ono što nas okuplja je krsna slava, do koje držimo. Okupili smo se da u slozi i radosti ispoštujemo našeg sveca zaštitnika Svetog Simeona Mirotočivog. Na slavu su nam došla bratska udruženja, simpatizeri, poznanici, prijatelji, kao i predstavnici švajcarske firme Manor, koji nam redovno doniraju višak garderobe koja se ne proda. Kum slave je bio bračni par Milan i Slavica Kostić, a za sledeću godinu ta čast je pripala bračnom paru Vaji i Miljanu Obradoviću. Tokom 15 godina rada naše organizacije pružena je pomoć više od 800 porodica. Ko želi da prati naše aktivnosti može da poseti našu fejsbuk stranicu”, otkriva za “Vesti” naš sagovornik Veroljub Jovanović, rodom iz Zvornika.

Poseban doživljaj

“Iako pomalo umorni od puta, pošto smo sa klubom išli u Beč, nismo mogli da ne ispoštujemo našu braću “Nemanjiće” i da se ne pojavimo kod njih na slavi. Prepodobni Simeon Mirotočivi koga oni proslavljaju donosi uvek jedan poseban doživljaj na samoj proslavi. Poseban osećaj kada znaš da je toliko humanitaraca na jednom mestu. Oni to uvek tako sve lepo pripreme i posluženje, to je zajedničko gošćenje, pošto svako ko dođe ponese nešto od hrane, tako da organizaciju ne košta puno proslava, nego opet sva moguća sredstva koja mogu da prikupe šalju osobama kojima je najpotrebnije”, zadovoljan je Željko Milićević, predsednik udruženja Sveti Sava iz Belincone.

Lomljenje kolača

“Mi kao udruženje, gledamo da sarađujemo i izlazimo u susret maksimalno koliko je moguće. Većina su članovi i našeg udruženja “Sveti Sava”, takođe i mi sa naše strane se uključujemo i učestvujemo u prikupljanju sredstava koje oni raspodeljuju. Tu je svakako i naš sveštenik otac Marko Knežević, koji doprinosi da sam čin lomljenja kolača i biranja novih kumova bude uzvišen, baš kako nalažu vera i slavski običaj. Srećni im slava i petnaestogodišnjica postojanja i uspešnog rada, i želim im uspeh u daljem radu”, istakao je Milićević.

Lomljenje česnice obavezan običaj