M. Stanković
Profesorka Slađana, Aleksandra, Nata i prota Saša

U Bremenu je ove godine hramovna slava Đurđic obeležena nešto drugačije nego što nalaže tradicija duga 28 godina, od kada je osnovana naša crkva koja je posvećena Svetom Georgiju

Uvek su se na taj dan na slavsku liturgiju sakupljali vernici iz cele parohije, dolazili su brojni uvaženi gosti i vladike, slavska trpeza bila bogata, a đaci Srpske dopunske škole priređivali su svečani program i tako uveličavali slavlje.

Zdravstvena situacija u svetu i mere koje su preduzete u svrhu zaštite od korona virusa ograničili su ovogodišnju proslavu i vremenski i sadržajno.

Bez priredbe u hramu: Učenici čas posvetili Svetom Georgiju

Protojerej Saša Momirović je služio liturgiju posle koje su se vernici razišli svojim kućama. Vernici su prisustvovali liturgiji u ograničenom broju, kako zahtevaju propisane zdravstvene mere, ali je sve proticalo bez zastoja i problema. Da se ne bi stvarala gužva, vernici su se smenjivali ulazeći i izlazeći iz hrama.

U svojoj propovedi otac Saša je govorio o neobičnim okolonostima kojima se našao ceo svet i pozvao sve na pojačanu molitvu i strpljenje jer svako zlo mora proći.

Kum slave sa sveštenikom pričešćivao vernike

Slavskoj liturgiji je prisustvovala i profesorka Srpske dopunske škole Slađana Fridrić Dunjić sa nekoliko učenika. Ona nam je rekla da su njeni đaci tužni što ove godine ne mogu u hramu da izvedu svoj program u čast svetitelja, ali da su to učinili u učionici. Ideja je potekla od samih đaka. Većina njih je recitovala , a svi su crtali lik Svetog Georgija. Zatim su đaci koji su ranijih godina učestvovali u proslavama u hramu pričali novim drugovima i drugaricama kako je to bio lep događaj i doživljaj.

Slavska znamenja

Kum Grk Konstantin

Slavska znamenja je pripremio kum slave Konstantin, inače parohijan Grk. Naročito je slavsko žito privuklo pažnju svojom neobičnom lepotom.

Mnogi su se pričestili, a za svakog pričesnika je korišćena posebna kašičica.