pixabay.com

Visoki zvaničnici Melka, među kojima i gradonačelnik ovog austrijskog gradića Patrik Štrobel, učestvovali su na manifestaciji u organizaciji albanske dijaspore, na kojoj su istaknuti zastava OVK i plakati te terostičke organizacije.

Šef Slobodarske partije (FPOe) u Melku Tomas Gruber izašao je u javnost sa fotografijama, na kojima se vide Štrobel, odbornici iz redova Socijaldemokratske partije i Zelenih kako sa konzulom takozvanog Kosova iz Štutgarta Imerom Ladrovcijem i ambasadorom Albanije u Austriji Rolandom Bimom stoje isped zastave OVK.

Reč je o fotografiji, koja je nastala sredinom meseca na završnom skupu “Olimpiada”, istoimenog udruženja koje je registrovano kako bi se navodno bavilo zalaganjem za uspostavljanje razumevanja među kulturama.

Jednom godišnje to udruženje organizuje “Olimpijadu” za albansku decu iz cele Evrope. Oni se okupljaju u Melku kako bi se takmičila u sportskim disciplinama.

– Odbornici iz redova SPO i Zelenih poziraju ispred zastave paravojne formacije OVK, koja je predmet istrage Tribunala u Hagu, zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina – poručio je Tomas Gruber.

Udruženje “Olimpijada” odgovorilo je da su njegove optužbeapsurdne, jer se na slici, oko grba OVK, nalaze Fehmi i Dževa Ladrovci, za koje organizatori manifestacije tvrde da su “borci za oslobođenje svog naroda i nisu nikakvi ratni zločinci”.

Albanci iz Melka tvrde i da je plakat OVK istaknut zato što su na njemu članovi porodice konzula tzv. Kosova iz Štutgarta.

Gruber je fotografije najpre prosledio austrijskim medijima, a “Nideresterajhiše nahrihten” u svom izveštaju o ovom događaju pokušao je da likove na zastavi OVK prikaže kao narodne oslobodioce.

List je naveo da su njegovi novinari istraživali ko su pripadnici OVK na zastavi i da su rođaci konzula iz Štutgarta na Kosovu proglašeni nacionalnim herojima, kao i da su odštampane poštanske marke sa njihovim likovima. Razočaran pisanjem austrijskih medija, Gruber se
obratio poslaniku FPO-e u bečkoj skupštini Nemanji Damnjanoviću, koji je osudio ponašanje predstavnika vlasti u Melku.