Z. Vicelarević
KAO NEKAD U NOVOM SADU: Porodica Milovac sa gostima

U želji da sačuvaju običaje i uspomene na zavičaj, Srbi ma gde da su se selili sobom su uvek nosili porodičnu slavu.

Vremenom su se običaji menjali, ali se osnova zadržala, da se pravi slavski kolač, kuva žito i obavezno priprema bogata trpeza. Najvažnije je da se porodica i prijatelji okupe i proslavi svetitelj koji je čuvar domaćinstva i ukućana. Sveti Nikola je slava koju slavi najveći broj Srba, pa je tako i u Frankfurtu. Među brojnim porodicama koje u metropoli na Majni slave Svetog Nikolu je i porodica Milovac, koja je došla iz Novog Sada.

– Rano ujutro sam otišao u hram Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu da nam sveštenik osvešta slavski kolač i žito. Kao i svake godine za Svetog Nikolu bilo je mnogo slavara i pre liturgije, pa su naši sveštenici, otac Simon Turkić i otac Neđeljko Đokić, imali puno posla. Supruga Smilja je za to vreme pripremala večeru jer je ove godine slava na radni dan, usred nedelje, pa gosti nisu mogli da dođu na ručak – kaže nam Siniša Milovac.

Dodaje da je većina gostiju koje su očekivali i došla, ali nisu svi jer su neki već otišli na odmor u Srbiju.

Goran i Tomislava Niculović

Smilja Milovac nam je ukratko rekla šta je spremila za slavu:

– Sveti Nikola je posna slava pa smo na trpezi imali obaveznu riblju čorbu, posni pasulj i dve vrste ribe, šarana i skušu, i naravno posne kolače.

Na drugom kraju Frankfurta slavila je porodica Niculović, Goran, Tomislava i njihova deca, Natali i Nikola, iz Mokranja kod Negotina. Kod porodice Niculović je pomalo podsećalo na Ivkovu slavu jer su slavili nekoliko dana:

– U želji da ugostimo sve naše prijatelje počeli smo da slavimo Svetog Nikolu još u nedelju. Prvog dana su nam gosti bili prijatelji naše dece kod kojih oni takođe idu na slave, njih oko dvadesetak. Drugi dan je određen za naše prijatelje, Stojanoviće, Životiće, Bogdanoviće, Čokiće, Barbojeviće, Raduloviće, a bio nam je i jedan Nemac, Aksel. Nadam se da nisam nekog zaboravio. Trećeg dana nam dolazi rodbina sa moje i ženine strane – priča nam domaćin Goran.

Niculovići imali više desetina gostiju

Sve posno

Za spremanje slavske trpeze i u porodici Niculović je glavnu ulogu imala domaćica Tomislava:

– Za predjelo smo imali kiseli kupus, punjene pečurke, dimljenu pastrmku, a onda, posna punjena paprika, posna sarma, dve vrste ribe, punjeni losos i šaran sa posnim pasuljem i posnom nudel salatom. Kolače smo imali više vrsta, sve do posne baklave.