M. Milanović
Blagoslov i osveštanje kolača: Prota Nikola sa slavljenicima

Tradicija se ne sme izneveriti, pravilo je Svesrpske zajednice Francuske (SZF) dugo 29 godina, koliko i postoji ovo uzorno udruženje, bazirano na humanitarnoj pomoći i nezaboravnim druženjima zemljaka. Iako svesni korona situacije, koja ni dalje ne jenjava i ne zna se do kada će biti vladar sveta, članovi SZF su pristupili, ovaj put ne slavlju već obeležavanju svoje slave Svetog Save. A kako nalaže ta njihova tradicija, uvek slave nedeljom pošto prethodno proslave naš pariski hram Svetog Save i istoimena parohija. Na taj način im iskazuju poštovanje i dodeljuju primat.

– Ništa nas ne može omesti. “Grmelo, sevalo”, mi ćemo obeležiti našu slavu. Dakle, korono ne možeš nam oduzeti poreklo – tako je Savindan najavila Stana Bilbija, stažom najstarija i najvernija članica SZF.

Nije trebalo da se posebno dogovaraju, jer je svako u pamćenju nosio sećanja na prethodne proslave. I došli su mnogi, poštujući sve propisane mere nošenja maski i međusobnog distanciranja.

Kumovi su bili Mirjana Karan, koja je umesila kolač i Miroslav – Mića Bogdanović, doneo je žito, vino, sveću. Planirali su članovi SZF i kratkotrajnu gozbu na čačkalicu. Posle nedeljne liturgije prota Nikola im je osveštao slavski kolač, a održao i pitku besedu kroz koju se prisećao decenijama uloge ovog udruženja koje nikad i nigde nije zakazalo, setio se i zahvalio na ne tako davnom humanitarnom ručku održanom u sali Kod Kesića u pariskom predgrađu Noazi l Sek i tada prikupljenim sredstvima za freske koje su oslikavane u hramu Sv. Save. Pohvalio je prota i negovanje veza naših francuskih zemljaka kako između sebe tako i sa sunarodnicima koji žive u drugim zemljama. I sažeo da na planu pravoslavne vere i pripadnosti matici – mnogo dobra potiče iz Svesrpske zajednice Francuske .

Na to je prota upitao gde će obaviti brzinsko slavlje, a najhitrija Stana Bilbija je odgovorila:

– Ispred crkve, oko haube automobila.

I kako je tekao nastavak? Stana je i to opisala svojim rečima:

– Koliko je prota ispoštovao nas, toliko smo i mi ispoštovali njega.

U prevodu to znači da je prota srca meka, pa se “smilovao” i članovima SZF odobrio silazak u svečanu crkvenu salu, ali uz iskrenu molbu da se pridržavaju svih sanitarnih odredaba i da obeležavanje Sv. Save i slavlje kratko traju.

Sve je teklo užurbano i sve se brzo završilo. Svi su bili zadovoljni i uvereni da ih je Sveti Sava motrio s nebesa.

Sve ruke uz slavski kolač

Mladi kolo vode

Jedno od opredeljenja SZF je da na mladima svet ostaje, pa su ove godine ulogu kolačara odradili mlada Mirjana Karan uz Miću Bogdanovića, a za naredne kumove prijavila se mlada i SZF-u izuzetno odana Marija – Maja Nikolić, ruku pod ruku sa Ljiljanom Cvetković.

– Kud puklo da puklo, iduće godine slavićemo carski, ako ne bude moglo u restoranu ili u crkvi, okupićemo se kod mene u kući – odlučno najavljuje Maja.

Udruženi i složni

Lepo ih je bilo videti udružene i složne i privržene svom Udruženju, kao i pravoslavnoj veri. Uz aktuelne i naredne kolačare Mirjanu Karan i Miću Boganovića (2021) i Maju Nikolić i Ljiljanu Cvetković (2022) bili su veterani Suzana Reljić, Slobodan Šumadinac Janković, Slobodan Đekić, Dobrila Živković, Beba Adamović, Milka Karan, Zorica Dimitrijević, Jasna i Vitomir Milenković, Milica Pavlović, Stana Bilbija i drugi, svima u mislima, zato glasno upitaše:

-Danas se okupismo, a gde li nas vode dolazeći dani?

Može i ovako:

– Odlazi, korono, dojadila si Bogu i ljudima.

Kratkotrajna “gozba”: Dobri su i zalogaji sa čačkalice

Poživeo nam prota 105 leta

Nema našeg pariskog vernika kojem starešina hrama prota Nikola Škrbić nije prirastao za srce, zato je i razumljiva bila zahvalnica usmerena na dugovečnost koju su mu, u ovom slavljeničkom danu, uputili članovi SZF, a glasila je:

– Živ ti nama bio, proto, 105, pa opet!