V. Nestorović
Običaj: Kume lomile kolač sa ocem Đukićem

U prostorijama Kulturnog udruženja Srba Duga u Montekijo Mađoreu i ove godine je upaljena slavska sveća i sekao se slavski kolač. Kako je na Mitrovdan bio radni dan, obeležavanje krsne slave udruženja u dogovoru sa sveštenikom Daliborom Đukićem odloženo je za vikend.

Otac Đukić je osveštao slavska znamenja i lomio kolač sa Dušicom Lalić i Snežanom Pavlović Mladenović. Dušica Lalić, predsednica Duge, bila je ove godine kolačar, a Snežana Pavlović Mladenović će biti kuma slave iduće godine, pa je po običaju preuzela deo ovogodišnjeg kolača.

– Na slavi su uz naše članove i simpatizere bili i brojni gosti, prijatelji iz svih bratskih srpskih udruženja iz Vićence i okoline. Došli su predstavnici Sloge Vićenca, Vidovdana, SKZ Arzinjano, SKZ “Sveti Sava” Valdanjo. Cilj je svih nas da sačuvamo običaje i da mladima ostavimo u nasleđe i u amanet našu tradiciju. Sve je proteklo u savršenoj slavskoj atmosferi, kao što i priliči i, naravno, u veselju i radosti – kaže čelnica Duge.

Dušica Lalić sa Jovanom i Larom Mladenović

Dušica Lalić ističe da je posle svake slave raduju i do suza ganu reči zahvalnosti svih koji dođu.

– Zaista, svi su mi uputili i reči pohvale za organizaciju, dekoraciju i posluženje. Ali, naravno, to nije samo moja zasluga, to je zasluga svih u udruženju koji su vredno radili da to izgleda i bude savršeno.

Na slavu sa potomcima

Svoje zadovoljstvo je iskazao i Siniša Stanković.

– Kad se nešto radi, slavi ili organizuje, to mora da se uradi sa puno stila, ljubavi i pažnje. Upravo tako radi udruženje Duga. Uvek smo tako prilazili svakoj priredbi, slavlju, manifestaciji, jednostavno svemu. Nisu nam potrebne zahvalnice, pohvalnice, komentari po društvenim mrežama, mi sasvim sigurno znamo da su naši gosti otišli zadovoljni sa slave. Svima je bilo prijatno, lepo i zabavno. U Dugi se sve odradi polako i spontano, na zadovoljstvo svih prisutnih. Tu smo da se družimo, da pružimo i drugima prijatne i lepe trenutke, a koji trenutak može da bude bolji od slave – završava zadovoljno i ponosno Siniša Stanković.

Igre iz Šumadije

Idući put će zaigrati sva dečica

Pre početka ručka manja grupa dečice iz folklorne grupe izvela je igre iz Šumadije.

– Zbog malog prostora za igranje nisu mogla sva deca da nastupe i bilo mi je mnogo žao, ali drugom prilikom će sva naša dečica biti tu. Spremio ih je naš dugogodišnji verni umetnički rukovodilac, Vojče Nestorović – izjavila je čelnica Duge.

Muzičko iznenađenje

I Siniša Stanković i Dušica Lalić ističu da su ih obradovali i prijatno iznenadili članovi orkestra Evropa.

– Iznenađenje su nam priredili svojim dolaskom i namerom da nas uveseljavaju, a ne samo da budu naši gosti na slavi – kaže Dušica.

Svi su igrali uz orkestar Evropa

A Siniša dodaje:

– Samoinicijativno su došli da uveseljavaju narod. Uz to, cvećara Eden je donela cvetne aranžmane kako bismo ukrasili stolove. Nama svaka sitnica ulepša slavlje, otrgne nam osmeh zadovoljstva i onda možemo u sebi da kažemo: “Svaka čast kako Duga ume lepo da radi.”