GK Cirih
POSEBNA VEZA SA MATICOM: Diplome dobilo 80 učenika

Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu organizovao je svečanu dodelu diploma za učenike osmog razreda koji su završili osnovno obrazovanje i vaspitanje u inostranstvu. Posle svečanog dela programa i dodele diploma, učenici srpskih dopunskih škola iz 10 kantona koji spadaju u nadležnost ovog konzulata u vazduh su pustili balone u bojama srpske zastave.

Ceremoniji uručenja diploma prisustvovao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, koji odnedavno vrši i funkciju ministra prosvete. Sa ministrom su došli njegovi saradnici Tomica Bulatović i Rade Begović.

Biljana Bukinac, Đorđe Milićević i Mihajlo Šaulić

Prisutnima se u ime domaćina ove svečanosti obratio Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Cirihu, koji je zahvalio ministru Milićeviću na dolasku, što se, kako je naveo, dešava prvi put u novijoj istoriji Srbije da ministar prosvete Srbije prisustvuje ovako značajnoj manifestaciji za sve naše ljude koji žive u Švajcarskoj.

– Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić vode odgovornu politiku prema svim svojim građanima, gde god oni žive, i brinu o našoj deci, našim učenicima. Dokaz tome je i prisustvo ministra prosvete Milićevića ovoj dodeli diploma, koji prvi put učestvuje na ovakvoj svečanosti, na čemu mu zahvaljujem. Takođe, izražavam veliku zahvalnost profesorkama naše dopunske škole i roditeljima koji dovode decu na nastavu – naveo je Šaulić u obraćanju.

Ministar Milićević održao je obećanje dato srpskoj dijaspori tokom prethodne posete kantonu Cirih, pa je ovom prilikom donirao 300 bukvara za mališane koji od sledeće školske godine kreću u prvi razred srpske dopunske škole, kao i lektire za učenike starijih razreda.

– Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, prioriteti su delovanja našeg ministarstva – rekao je Milićević na ceremoniji.

Biljana Bukinac, koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj, zahvalila je Konzulatu na svesrdnoj podršci, kao i svim roditeljima i nastavnicima na naporima koje ulažu da se u Švajcarskoj srpski jezik i nacionalna kultura očuvaju i neguju.

Prigodan program su izveli učenici dopunskih škola i KUD “Abrašević” iz Vetingena.

Učenici su izveli prigodan program
Konzul Šaulić sa članovima KUD “Abrašević”

Letnji kampovi u Srbiji

Ministar Milićević pozvao je mlade iz naše dijaspore u Švajcarskoj da se prijave za učešće u tematskim letnjim kampovima koje će Ministarstvo prosvete u saradnji sa lokalnim samoupravama organizovati tokom jula i avgusta širom Srbije.

– – Ovi letnji kampovi treba našoj deci iz sveta da približe Srbiju, da vide lepotu zemlje, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu – poručio je ministar Milićević.