AIR SERBIA
Čelične veze: Kina tokom pandemije slala pomoć Srbiji

Atmosfera na relaciji Vašington-Peking, koja se sve više usijava mogla bi da izazove nove, dodatne pritiske Zapada na Srbiju, slažu se srpski analitičari.

Oni su jedinstveni da posle provokativne posete predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i celokupne situacije koja je nakon toga nastala, da američko-kineski odnosi ulaze u delikatnu fazu i da će se to odraziti na globalne odnose. Kako za “Vesti” kaže politički analitičar Zoran Milivojević, sasvim sigurno sledi ozbiljno pogoršanje tih odnosa, na koje ni Srbija neće biti imuna.

Prema njegovim rečima, Amerika će nam davati do znanja da ubuduće spoljnopolitička strategija Srbije treba da bude orijentisana prema Zapadu i Evroatlantskim integracijama i da u tom smislu naši odnosi sa Kinom treba da budu na neki način u drugom planu.

– Sigurno je da će koristiti diplomatske i druge kanale da nam daju do znanja da oni ne podržavaju jačanje naših odnosa sa Kinom, ali nema nikakve šanse da nam uvode neke sankcije ili da vrše neke posebne pritiske vezano za to – kaže ovaj bivši diplomata.

Međutim, on dodaje da ukoliko do toga dođe Srbija svakako neće menjati svoj stav, niti će svoje odnose sa Kinom dovoditi u pitanje.

– Mi ni na koji način ne učestvujemo u celoj toj priči, naš stav oko Tajvana i jedinstvene Kine je sasvim jasan i nepromenjen. To je principijelan stav i ako bude neophodno Srbija će ga ponoviti u svakoj prilici – naglasio je naš sagovornik.

Milivojević ipak ističe da ne veruje da će pritisci na Srbiju u ovoj situaciji biti u onoj meri koliko su izraženi oko uvođenja naših sankcija Rusiji.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća da ima već nekoliko godina kako je Kina u Americi označena kao najveći rival i neprijatelj na svetskoj sceni i da je obnova hladnog rata faktički počela sa Kinom.

– Američko-kineski odnosi će se zaoštravati i dalje, a to onda znači da će se iz Vašingtona pojačavati pritisci na sve zemlje koje imaju solidnu saradnju sa Kinom – kazao je on za “Vesti”.

On naglašava da se kineska opasnost procenjuje ne u političkom smislu kao što je slučaj sa Rusijom, već investiciono i tehnološki i da su zemlje Zapadnog Balkana upozoravane o tome.

– Što je situacija i konfrontacija između Pekinga i Vašingtona oštrija, to će sve više uticati na američki pritisak na periferiju da se svrsta u kolonu protiv Kine, što dalje znači i da će se Srbija naći na toj novoj liniji vatre imajući u vidu stepen srdačnosti i čeličnog prijateljstva između Beograda i Pekinga – kazao je Jakšić.

To za sada još nije slučaj, ali u perspektivi vlasti u Beogradu bi, prema njegovim rečima, morale da budu svesne činjenice i da očekuju pojačani pritisak.

– Ova situacija svakako nikako ne ide u korist i interesima Srbije. Srbija se u nekim drugim vremenima pozicionirala na jedan način ne samo vojne neutralnosti, nego je pokušala da sačuva i političku neutralnost. Međutim, razvoj globalne situacije je takav da se to sve manje toleriše i da se zahteva svrstavanje ili uz jedne ili uz druge – zaključuje naš sagovornik.

Ugrožena neutralnost

– Pozicija Srbije je vrlo delikatna i mislim da je neutralnost neodrživa ako se ovaj stepen sukobljavanja istoka i zapada produži. Srbija bi morala da se odredi koju stranu bira – kaže Boško Jakšić.

Druge alternative

Analitičar Branko Radun se slaže da će Srbija u perspektivi svakako biti pod pritiskom Zapada da smanji intenzitet odnosa sa Kinom. Kako navodi, to znači da će Srbija morati da traži druge alternative i da jača ekonomske odnose sa nekim drugim zemljama, imajući u vidu da je i Rusija već zatvorena.

– To se neće desiti odmah, ali se ide u tom pravcu i moramo se pripremiti – kazao je Radun za “Vesti”.

Podrška suverenitetu

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, koja mu je uručila čestitku predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Lija Žanšua povodom izbora za predsednika parlamenta. Čen Bo je naglasila da je Svekineski narodni kongres spreman da nastavi uspešnu saradnju sa Skupštinom Srbije i novoizabranim predsednikom. Orlić je izrazio zadovoljstvo što je sastanak sa ambasadorkom Kine njegov prvi zvanični sastanak po stupanju na dužnost i istakao da je to izvanredna potvrda prijateljskih odnosa i večnog prijateljstva dva naroda. On je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu i stalnoj podršci Kine po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i naglasio da Kina ima punu podršku Srbije u pitanjima suvereniteta i teritorijalnog integriteta.