Z. Mirković
Promocija izazvala veliku pažnju

 Ambasada Srbije u Bernu bila je domaćin promocije vina i rakija koje su na degustaciju u Švajcarsku stigle iz petnaestak srpskih vinarija i destilerije iz najčuvenijih vinogradarskih, odnosno regiona poznatih po proizvodnji šljive.

Pozdravljajući pedesetak uvoznika, distributera, vlasnika hotela i restorana, kao i predstavnike švajcarske asocijacije “Gastrosvis”, ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić je naglasio da je specijalizobani veb sajt ” Njinesofa.eu” početkom ove godine objavio vest da region Šumadija u Srbiji spada u deset vinskih regija u centralnoj i istočnoj Evropi koji u 2024. godini mogu prijatno da iznenade. Dodao je da Šumadija sigurno nije najveći, ali jeste svakako jedan od najlepših regiona Evrope za uzgoj vinove loze, s tim da su podjednako vredni posete i ostali regioni Srbije.

Ambasador Goran Bradić

Procvat vinogradarstva

On je ukazao da je vinogradarstvo poslednjih deset godina u Srbiji doživelo procvat, zahvaljujući privatnim inicijativama, ali i značajnim državnim podsticajima i subvencijama. Srbija ima pogodno tlo, prijatnu klimu, vredne ljude, dugu tradiciju i veoma dobru tehnologiju za proizvodnju vina, naveo je ambasador Bradić i dodao da u zemlji trenutno imamo nešto više od 460 registrovanih vinarija koje godišnje proizvedu blizu 29 miliona litara vina, od kojih jedan broj svake godine dobije najblistavija međunarodna priznanja i medalje. Ambasador Bradić je prisutne podsetio da je Srbija treći po veličini proizvođač šljive u svetu, a peta na listi svetskih izvoznika tog voća.

Bradić gostima približio lepote Srbije

Duga tradicija

Bradić je istakao da Srbija ima oko 42 miliona stabala šljive, sa kojih se godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova, ubere između 550.000 i 700.000 tona plodova. To voće u svežem i sušenom stanju izvozi se u SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Holandiju i druge zemlje sveta, jedan manji deo potrošači konzumiraju u vidu džemova i marmelade, a najveći deo prerađuju porodične i profesionalne destilerije, tako da naša zemlja godišnje može da ponudi oko 50 miliona litara rakije. “Uzgoj vinove loze, proizvodnja vina i rakije imaju dugu tradiciju u Srbiji, pri čemu je šljivovica prepoznatljiviji brend u odnosu na druge proizvode, te se tako njen naziv pominje i u opereti Johana Štrausa “Slepi mi”, koja je u Beču izvedena 1874. godine”, podsetio je ambasador Bradić.

Deo proslava

“Uz čašu vina ili rakije u Srbiji se proslavljaju rođendani, venčanja i slave, a flaša dobrog vina ili jake rakije predstavljaju prigodan poklon, znak pažnje ili svojevrsnu poruku za osobe koje su nam drage ili koje poštujemo”, rekao je ambasador Bradić, izrazivši nadu da će u budućnosti ti srpski proizvodi biti još u većoj meri zastupljeni u švajcarskim restoranima i prodavnicama.

Deo izloženih pića

Degustacija pića

Gosti na prezentaciji su imali prilike da degustiraju kvalitet proizvoda koje su ponudile vinarije i destilerije iz cele Srbije – od severa zemlje i Fruške gore, preko Negotinske krajine na istoku, odnosno Šumadije i jagodinskog vinogorja do Leposavića na jugu Srbije. Tako su se među izlagačima našli Zvonko Bogdan, Matalj, Trako, Fragaria, Bikicki vinarija, Podrum Radovanović, Šikato, Aleksić, Bjelica, Erdevik, Kovačević, destilerije Tok i Emperus i vinarija Lakićević iz Leposavića.