T. Barbulović
Došli iz više gradova: Domaćini slave i verni narod

Praznik Prepodobne matere Paraskeve svečano je proslavljen i u parohiji Sv. Petke u švedskom Halmstadu. Liturgiju u čast ove svetiteljke koja se u našem narodu posebno slavi služio je episkop britansko-skandinavski Dositej, a sasluživalo mu je sveštenstvo iz Švedske, Danske, Srbije, Makedonije i Rumunije.

Bogosluženje i parohijska slava su prvi put održani u novosagrađenom, ali još nedovršenom parohijskom duhovnom i kulturnom centru, a vernici su, bez obzira na hladno i kišovito vreme, pristigli iz mnogih gradova Švedske, ali i Danske, odakle su organizovano stigli autobusom. Mnogi od njih su prvi put videli novosagrađeni objekat, koji je nikao nesebičnim trudom i radom našeg naroda na prostorima Skandinavije, crkve i Srpskog saveza.

Posle liturgije, pričešća i besede vladike Dositej, sečen je slavski kolač ovogodišnjih domaćina Branka Solara i Živka i Radice Vasiljević.

Potom je u svečanoj sali priređen slavski ručak i kratak kulturno-umetnički program. Episkopu Dositeju i parohiji, rumunski sveštenik, protojerej Todor je uručio prigodne i vredne poklone iz Jašija, grada gde počivaju mošti najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

Tomislav Čolić, predsednik Crkvenog odbora i predsednik Srpskog saveza u Švedskoj je zahvalio brojnim gostima i ukazao na značaj ovog velikog dana za Srbe u Halmštadu. Među zvanicama su bili i gosti iz Republike Srpske – Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvete i kulture RS i Nemanja Kovačević, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, nadležan za saradnju s dijasporom. Oni su se takođe obratili prisutnima jer su tokom boravka, pored prisustvovanja parohijskoj slavi, imali i nekoliko sastanaka sa srpskom dijasporom, a u vezi unapređenja privredne i ekonomske saradnje kao i dalje saradnje između matice i dijaspore.

– Namera nam je da generacije koje stasavaju u dijaspori sačuvaju svoj kulturni i nacionalni identitet kao i osećaj pripadnosti srpskom narodu. Zato je u martu ove godine i potpisana povelja o jedinstvenom kulturnom prostoru, a kojim je ukazan jasan stav Vlade Republike Srpske i Republike Srbije o potrebi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Srba ma gde oni živeli i granice ovog projekta nisu granice jednog državnog prostora – istakla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvete i kulture R. Srpske.

Konstantin postao čtec

Na ovaj veliki praznik u čin čteca rukopoložen je Konstantin, pravoslavni Holanđanin. Inače, Konstantin, njegova supruga Olga (koja je ruskog porekla) i njihovo šestoro dece redovno i revnosno učestvuju u liturgijama.