Z. V.
ISKAZAN PATRIOTIZAM: Ambasadorka Janković sa učesnicima sastanka

U Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu održan je sastanak predstavnika srpskih klubova, udruženja, Srpske pravoslavne crkve i uglednih građana iz Frankfurta i okolnih gradova sa Snežanom Janković, ambasadorkom Srbije u Nemačkoj.

Snežana Janković je pre mesec dana pruzela dužnost ambasadora, a poseta Frankfurtu je prvi zvaničan susret sa predstavnicima dijaspore u Nemačkoj izvan Berlina. Sastanku u organizaciji Centralnog saveta Srba Hesena odazvali su se predstavnici SPC u Frankfurtu i Vizbadenu, predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu, KHD Kolo Frankfurt, Klub Srbija Noj Izenburg, SD Dunav Hohajm na Majni, SKC, OŠI, SPD „Mokranjac“, DP Deca Evrope, nastavnički tim dopunske nastave na srpskom jeziku, UP Sedmica i Srpska književna radionica i naravno „Vesti“, jedini dnevni list srpske dijaspore.

Sastanku je prisustvovala i Milkica Romić, poslanik SPD u parlamentu grada Frankfurta. Oni su ambasadorki ukratko govorili o radu svojih udruženja, uspesima i problemima na koje nailaze u svakodnevnom životu kao i dosadašnjoj dobroj saradnji sa predstavnicima države Srbije u Frankfurtu.

Ambasadorka Janković je okupljenima predstavila svoju viziju saradnje i predstavljanja naše zemlje. Za „Vesti“ je izjavila da je u Frankfurt došla na predlog Branka Radovanovića, generalnog konzula u ovom gradu, da se sretne sa srpskom zajednicom.

– Ne može biti prirodnijeg mesta gde treba da budem nego večeras sa vama. Naišla sam na vrlo lep doček. Izuzetno me je impresioniralo to što sam čula večeras ovde. Najčešća reč koju sam čula je sloga, a to je apsolutni preduslov za opstanak srpske zajednice u rasejanju, za popravljanje njenog položaja i za očuvanje našeg identiteta – ističe ambasadorka.

On ističe da je veoma bitno što je videla brojne mlade ljude.

– Bez prenošenja na mlade ljude svih ovih aktivnosti koje naša udruženja obavljaju, nema budućnosti za našu zajednicu. Smatram da među našim ljudima ovde imamo nepresušan potencijal za kulturnu, prosvetnu i privrednu saradnju sa Nemcima. Ima puno ljudi koji su rođeni u Nemačkoj ili su ovde od malih nogu i podjednako dobro poznaju mentalitet Nemačke i Srbije i radne navike i mogu da budu u pravom smislu most između dve zemlje. Zadatak nas, kao ambasade i generalnog konzulata je da upravo sa tim ljudima sarađujemo i da iskoristimo njihov patriotizam i njihovu dobru volju i energiju da unaprede saradnju između dve zemlje.

Predstavnici klubova bili su veoma zadovoljni susretom s ambasadorkom.

– Veoma sam zadovoljan što smo večeras svi predstavnici srpske zajednice iz ovog dela Nemačke imali prilike da se sastanemo i predstavimo novoj ambasadorki. Posebno sam zadovoljan što imamo podršku i našeg konzulata u Frankfurtu, a sada sam primetio i ambasade u Berlinu i da možemo da im se obratimo za pomoć kad nam je potrebna – rekao nam je Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav iz Hohajma na Majni.

PODRŠKA: Ambasadorka sa predsednicima klubova i udruženja

Istorijski momenat

Za Milorada – Mikija Milenkovića člana Saveta stranaca u Ofenbahu, književnika, slikara i suosnivača oba pesnička udruženja i nekih klubova, a koji već 56 godina živi u Ofenbahu na Majni je bio ovo istorijski momenat i za „Vesti“ kaže:

– Do sada, svih ovih godina nisam doživeo da jedan naš ambasador iz svih država, koje su vremenom imale različite nazive, dođe da nas poseti i da se upozna sa radom naših udruženja, klubova i društava od kojih neka postoje više od pola veka u Frankfurtu i okolini. Moj utisak je da je sastanak bio na visokom nivou i jasno se videlo da je ambasadorka ostavila jak utisak osobe kojoj je stalo do nas u rasejanju. Ovaj sastanak bi trebalo da uđe u anale naše srpske zajednice i nadam se da će ovakvih sastanaka biti još.

Otvaranje Božićnog trga

Peter Feldman je gostima pokazao atmosferu Božićnog trga

Pre nego što je ambasadorka Janković došla na sastanak sa predstavnicima dijaspore, bila je gost Petera Feldmana, gradonačelnika Frankfurta. Upriličen je prigodan razgovor, a potom je Feldman pozvao našu ambasadorku da zajedno prisustvuju svečanom otvaranju Božićnog trga. Gradonačelnik Feldman je pre otvaranja pozdravio našu ambasadorku i time ukazao veliku čast srpskoj zajednici u Frankfurtu.

Na pitanje kako je došlo do toga da baš naša ambasadorka bude jedina predstavnica stranaca u multikulturnom gradu kakav je Frankfurt, Feldman je rekao:

– Srpska zajednica je veoma aktivna u našem gradu. A zahvaljujući našoj vrednoj i angažovanoj poslanici Milkici Romić došlo je do susreta i na njen predlog smo zajedno bili na bini u ovom značajnom događaju za naš Frankfurt.

Posle svečanog otvaranja kada po tradiciji svetlo velike jelke obasja centralni Remer trg, gradonačelnik je ambasadorki Janković i generalnom konzulu Radovanoviću pokazao deo atmosfere velikog Božićnog trga.

– Imala sam čast da se sretnem sa gradonačelnikom pre otvaranja Božićnog trga i on je bio ljubazan da me pozove da zajedno izađemo na binu prilikom otvaranja. Zaista je bilo veličanstveno videti u tolikom broju ljude koji su se okupili na trgu. Iako u kratkom vremenu, on me je ugostio, poželeo dobrodošlicu i rekao da imamo veoma snažnu srpsku zajednicu koja daje bitan doprinos gradu – rekla je Snežana Janković.