youtube/printscreen

Po pet kliničkih i transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 200 naočara, 50.000 rukavica i najpotrebniji lekovi stigli su iz Srbije u Republiku Srpsku. Ova pomoć, uvereni su zvaničnici Srpske, nije samo dragocena u nastavku bitke protiv pandemije, već predstavlja i nešto što ima duboku simboličku vrednost.

– Ovo je velika stvar za narod Srpske u borbi protiv virusa korona. Istovremeno, ovo je važna poruka za sve ljude u Srpskoj. Nije ovde reč se samo o materijalnim sredstvima koje ćemo dobiti, nego i o saznanju da Srbija brine o Republici Srpskoj. U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iz njegovih reči mogao sam da zaključim da je njegov stav da će Republike Srpske biti dok je Srbije. To želim da prenesem svim ljudima i u Republici Srpskoj – istakao je Milorad Dodik. Srpski član Predsedništva BiH rekao je da će oprema i lekovi iz prvog kontingenta pomoći iz Srbije, koji je u RS ušao preko graničnog prelaza Rača, biti prosleđeni tamo gde su najpotrebniji.

– Verujem da ćemo kao narod iz ovoga izaći uspešno i zajedno i da ćemo prebroditi i ovu opasnost – poručio je Dodik.

Premijer Radovan Višković zahvalio je Srbiji u ime Vlade i istakao da je od posebne važnosti činjenica da je prva pomoć stigla iz Srbije.

Inače, u Republici Srpskoj je, prema poslednjem izveštaju, registrovano još 17 obolelih od korone, tako da je ukupan broj zaraženih 243.