commons.wikimedia/Daniel Wabyick
Baščaršija u Sarajevu

Naizgled bezazlen slučaj podizanja tri prsta u centru Sarajeva izazvao je pravu histeriju u tom gradu koja je za rezultat imala usvajanje deklaracije u kantonalnoj skupštini kojom se osuđuje takav čin. Potez vlasti kantona Sarajevo izazvao je zgražavanje i nevericu u Srpskoj, a danima nakon te odluke i dalje dominiraju stavovi da je na taj način poslata jasna poruka Srbima da su nepoželjni u ovakvoj BiH.

Podsetimo, sve je počelo prošle sedmice na dan izbora Saveta ministara BiH u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu. Posle sednice Predstavničkog doma novi ministar bezbednosti Nenad Nešić je, ispred zgrade na Marijin Dvoru pozdravljajući narodnog poslanika iz Srpske Nebojšu Vukanovića koji ga je u tom momentu snimao telefonom i dobacivao mu, podigao tri prsta.

Iako je Nešić Srbin i sa tri prsta je pozdravio Srbina, u Sarajevu je podignuta velika hajka, a dan kasnije od Nešića je na Federalnoj televiziji zatraženo da se izvini jer “taj pozdrav izaziva loše uspomene Sarajlijama”. U napadu histerije novinarka je čak taj pozdrav nazvala “fašističkim” na šta Nešić nije reagovao, a svima koji su se, kako je rekao, osetili uvređenim, uputio je neku vrstu izvinjenja.

Međutim, nakon što je sarajevska kantonalna vlast usvojila pomenutu deklaraciju, Nešić je rekao da nema nameru da se više bilo kome pravda. On je istakao da nema nikakvu nameru da se izvinjava zato što je Srbin i zato što Srbi imaju svoje pozdrave, imena i krsnu slavu.

– Ja sam ponosni Srbin koji se rodio i koji je oteran iz Sarajeva u koji su gospoda iz SDA posle rata došli – rekao je Nešić komentarišući činjenicu da je sporna deklaracija usvojena na incijativu SDA.

Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH kaže da je halabuka podignuta posle dizanja tri prsta u centru Sarajeva dokaz da su Srbi u ovom entitetu nepoželjni o čemu, uostalom, dovoljno govore i zvanični podaci sa poslednjeg popisa stanovništva.

– Srbi su statistička greška u FBiH, a u Sarajevu ih ima tek nekoliko hiljada. I sad bi i njima da zabranjuju nešto što je deo njihovog identiteta – kaže Radanović.

Naglašava da podizanje tri prsta ne vređa nikoga i da niko nikada nije utvrdio niti propisao da je takav pozdrav zabranjen.

– Tako ni ta deklaracija nema nikakvu snagu niti bilo ko može zabraniti Srbima da dižu tri prsta, krste se i pozdravljaju na tradicionalan način – zaključuje Radanović.

I pravnici su saglasni da je deklaracija više simbolički čin poruke da sve što ima veze sa srpskim identitetom nije poželjno u gradu u kojem je nekada živelo preko 150.000 Srba.

– I ova deklaracija kao i sve druge nema nikakvo pravno dejstvo – objasnili su.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić ističe da je deklaracija atak je na čovekovu slobodu i verska prava i pokušaj da se Srbi osramote, ponize i podjarme.

– Mislim da bi se trebalo oglasiti svi prvaci srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve ovim povodom u odbranu upotrebe tog simbola, čak i onda kada se koristi da bi se zaštitio vlastiti identitet i da bi se pokazalo da mi postojimo – naglasio je Lukić.

Udarili i na Svetog Savu

Širom Srpske prošle sedmice obeležen je Sveti Sava, a i to je zasmetalo pojedincima iz FBiH koji su se ovih dana obrušili na velikog srpskog prosvetitelja. Najviše pažnje privukla je “beseda” imama iz prijedorskog naselja Kozarac Amira Mahića koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi “sektaštvo”.

On je naveo da je Sveti Sava bio “kontroverzna ličnost” i da je “laž da je prosvetitelj”.

– Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih delova svieta, taj čovek? To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – rekao je Mahić i to na Savindan.

“Ružno je pokazati jedan”

Predsednik Ujedinjene Srpske i predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da se za pokazivanje tri prsta ne treba nikome pravdati, izvinjavati ili bilo šta objašnjavati. On je imao i vrlo interesantno zapažanje u vezi sa prstima.

– Ružno je ako se pokaže samo jedan – naveo je Stevandić.