Lična arhiva
Za uspomenu: Petrišorevići sa putnicima koji su zatražili čašu vode

Predsednik kluba Jedinstvo iz Švehata, Krsta Petrišorević, koji kao i većina naših ljudi iz Austrije odmor provodi u Srbiji, još jednom je pokazao kakvo gostoprimstvo odlikuje srpski narod kad su mu, nedavno, u goste u njegovom selu Reka, iznenada svratili putnici iz Rumunije. Iako su tražili samo čašu vode, iz kuće Petrišorevića otišli su uvereni da srpska gostoljubivost nije samo prazna priča.

– Dok sam odmarao na terasi, posle košenja trave, pred kapijom se zaustavio auto rumunskih registracija. Pozvali su i zamolili za čašu hladne vode – priča Petrišorević koji je, kako i dolikuje, goste “svratio” u svoju kuću.

Put ih je u Reku naneo iz Krajove, a posetili su jedan od bisera Istočne Srbije, vodopad Blederija, na čijoj promociji već godinama upravo radi i sam Petrišorević.

– Mislili su da tamo ima neki restoran… Kažu da su žedni i da bi platili za čašu hladne vode. Nije mi to ni palo na pamet… Rekao sam im da parkiraju auto, da dođu, da se posluže – kaže Petrištorević.

Umesto vode, ponudio im je “pravo” piće, pivo i sok, a gosti su, kaže, bili oduševljeni, i na kraju nabrali i malo smokava iz Krstine bašte za usput.

– Mladi su i veoma fini ljudi, a rastali smo se prijateljski, razmenili brojeve telefona, pozvali me da im se javim ako me ikada nanese put u Krajovu – rekao je Petrišorević, dodajući kroz osmeh da mu je samo neprijatno što su ga iznenadni gosti zatekli malo neurednog, posle košenja trave.

Mladi gosti iz Rumunije nisu jedini koji dolaze da posete velelepni vodopad Blederija, po kojem je Reka sve poznatija u poslednjih 15 godina. Broj posetilaca iz Srbije i susedne Rumunije sve je veći iz godine u godinu. Upravo je Petrišorević nedavno u svojoj Reci otvorio i odmorište, na ulazu u mesto, kako bi posetiocima vodopada udaljenog oko sedam kilometara omogućio da se odmore.

Postavio je klupe, pokrio prostor ispod kojeg je postavio sto, a u jednom delu napravio i mesto sa krstom kao mogućnost za vernike da se pomole. Tu je i tabla, na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku da turistima olakša snalaženje.

Inače, Blederija predstavlja jedno od prirodnih blaga Borskog okruga, i kompleks je vodopada, vrela i bigrene akumulacije nedaleko od Brze Palanke. Biser tog mesta, na planini Miroč, vodopad Blederija se nalazi na nadmorskoj visini od 190 metara, oko četiri kilometra udaljen je od sela Reka, a poznatiji je i kao “kladovski smaragd”. Skriveni je dragulj prirode jer se ne nalazi blizu nekog glavnog ili većeg puta, ali se Petrišorević potrudio da se za vodopad čuje, ali i da se put do njega upozna i olakša.

Prirodno blago Borskog okruga
Tabla sa preciznim uputstvima

Javna česma

Krsta Petrišorević još od 2014. godine uređuje svoje selo, a sve je počelo od info-table sa podacima o vodopadu. Organizovao je i radnu akciju čišćenja i sređivanja okoline oko Blederije. U međuvremenu, osim odmorišta, podigao je i krst na putu do groblja, a potom i javnu česmu jer Reka sa svojih izvorišta napaja vodom više okolnih sela, a nije imalo javnu česmu.