Ž. Marković
Svi željni da zaigraju: KUD "Sveti Sava" iz Cugana Dečjoj smotri 2019.

Ovih dana je održan prvi onlajn sastanak Saveza srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ) u 2021. godini. Glavne teme razgovora bile su finansijski problemi, rad i budućnost folklornih udruženja u vreme pandemije, organizacija rada nekih udruženja sa dečjom grupom koje imaju uslov za to, otkazane su Smotre prvih i dečjih ansambala.

Bilo je reči o internet stranici Saveza i drugim temama. Na sastanku su putem Skajpa bili prisutni predstavnici 17 folklornih udruženja i još devet članova Saveza.

Prodiskutovane brojne teme: Komunikacija putem Skajpa

Nenad Milenković, predsednik SSFŠ kaže za “Vesti” da je ovo bio prvi Skajp sastanak posle duže vremena, a da su prodiskutovane brojne teme.

– Sastanak smo organizovali na inicijativu Upravnog odbora Saveza, jer smo imali želju da stupimo u kontakt putem Skajpa da se bar tako vidimo uživo, pogledamo i porazgovaramo. Glavna tema bila je trenutna situacija u folklornim udruženjima, što se tiče rada, finansija i uopšte budućnosti u ovo vreme pandemije. Nažalost, zbog pandemije smo morali da otkažemo Dečju smotru, kao i Smotru prvih ansambala, koje su bile planirane za mart ove godine – navodi Milenković.

Predstavnici svakog društva su imali mogućnost da iznesu u kakvom se finansijskom stanju nalaze, da li održavaju probe i da govore o drugim problemima.

– Očigledno je da folklorna društva koja poseduju svoje prostorije imaju i finansijske probleme i druge poteškoće, jer sa prvim ansamblima ne može da se radi. Neka društva su počela probe sa dečjim sastavima, s tim da moraju da ispune sve propisane uslove. Pojedina društva su čak dobila finansijsku pomoć od kantona u kojima su registrovana. Najvažnije od svega je da smo se čuli, videli i ispričali. Stvorili smo vacap grupu, da bi mogli među sobom bolje da komuniciramo i da jedni drugima pomažemo u ovoj teškoj situaciji. Svi jedva čekamo da se stabilizuje i normalizuje situacija, a takođe smo pričali i o budućim smotrama, kojih verovatno neće biti ove a ni sledeće godine. Ali čim se budu stvorili uslovi želja svih folklornih udruženja je da se održi jedan veliki festival, da deca imaju opet nastup, s tim da ne bude takmičarskog karaktera, već da se mladi ponovo sastanu i druže – ističe Milenković.

Veliko druženje čim se stvore uslovi: Nenad Milenković

Sednica na otvorenom?

– Zakazali novi sastanak opet preko Skajpa, ali postoji mogućnost da sednicu održimo i uživo na otvorenom prostoru, jer na takav način je dozvoljeno okupljanje do 15 osoba. O tome ćemo se dogovoriti, a biće takođe objavljeno kad i gde će se sastanak održati, ako se sastajemo na otvorenom – navodi Milenković.

Internet stranica na četiri jezika

– Jedna od tema bila je i naša internet stranice koju smo preradili. Predloženo je da sve sadržaje prevedemo na nemački, francuski i italijanski jezik, kako bi u svim kantonima naši domaćini mogli da pročitaju sve o nama – kaže predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske.