M. Karović
Milena Milosavljević u Galeriji Novembar

Samostalna izložba radova vizuelne umetnice Milene Milosavljević, pod nazivom No Pills, Just Pillows (Bez pilula, samo jastuci) otvorena je 2. septembra u Galeriji Novembar u Beogradu.

Posetioci će dela mlade umetnice, koja već deset godina živi i radi u Diseldorfu moći da vide do 10. oktobra, a reč je o radovima različitih medija – od betonske skulpture, preko crteža i objekata u prostoru do video-performansa.

Inspiraciju za naziv izložbe pronašla je dolazeći u Srbiju na jednom Ikeinom bilbordu.

– Mene je uvek inspirisao čovek kao pojedinac. Naziv izložbe dolazi sa bilborda Ikee, jedne industrije koja je sveprisutna. Pokušala sam da nju uzmem kao suprotnost tom malom pojedincu, običnom čoveku. Svi mi spavamo na jastucima, a san je nešto dragoceno, vreme kada bi trebalo da odmorimo glavu od svega i da ne razmišljamo. Međutim, snovi su kao ogledalo, kroz njih iz podsvesti izlaze sećanja, sve ono što nas muči i što možda nosimo iz najranijeg detinjstva. Kroz svoje radove pokušala sam da pokažem šta je to nesvesno što čovek nosi, a ne govori preko dana kada svi imamo neke maske – kaže Milena Milosavljević za “Vesti”.

U jednom od narednih brojeva našeg lista objavljujemo i opširniji razgovor sa umetnicom o odrastanju u Srbiji, životu i umetničkom radu u Nemačkoj.