Youtube/Rtv Stara Pazova
Matična knjiga rođenih

Sofija i Luka su najčešća imena koja roditelji u Srbiji, poslednjih godina daju deci, a zanimljivo je da je to muško ime sveca popularno i širom regiona, prvenstveno u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji ušlo u deset najpopularnijih. Kada je reč o devojčicama, Srbija prati svetski trend, pošto je Sofija broj jedan i na čitavoj planeti. Ovo žensko ime je preotelo tron Milici koja je, kako pokazuje publikacija Republičkog zavoda za statistiku “Najčešća imena i prezimena” uz muško Dragan, s najdužom tradicijom u Srbiji.

Za Lukom po brojnosti slede imena drugih svetaca i vladara kao što su: Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola, dok se posle Sofije, roditelji u poslednje vreme, najčešće opredeljuju za Dunja, Sara, Teodora, Nikolina i, naravno, Milica.

Neka imena poput Sara, Ema i Hana daju i hrišćani i muslimani, a mnogi roditelji u Srbiji ne znaju da ime Sara, prema tumačenju arapskih stručnjaka, vodi poreklo sa Bliskog istoka i izvedeno je iz reči “sarai”, u prevodu vladarka, žena visokog ranga. Na arapskom znači i “ona koja donosi sreću, vesela i radosna”. Ovo ime roditelji rado daju ženskoj deci u BiH, i u Hrvatskoj, a u Srbiji se našlo među deset najpopularnijih. Hana na arapskom znači “iskusna i pametna žena”, a u jednoj verziji arapskog porekla ovog imena se kaže i da je nastalo od naziva biljke kane, odnosno “hannan” što znači “milost”.

Međutim, to ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ovo poslednje u prvoj polovini 20. veka bilo je popularno u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebno u Nemačkoj.

Ema je ime koje je sve češće u Srbiji, izvedena je skraćena varijanta više imena, prvenstveno Emilija, dok je kod muslimana izvedeno od Emina ili Emira. Inače, poreklo vodi od nemačke reči “ermen” što znači ceo i univerzalan.

Kada je reč o muškoj deci mnogi roditelji su pre više od tri decenije često davali dečacima ime Nenad, možda i ne znajući da ono, sudeći prema značenju i simbolici, slovi za najtužnije srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, odnosno “iznenaditi se”, pa je najčešće davano mališanima koji su, kako se to kaže, na ovaj svet stigli “iznenada”. Odnosno da im se roditelji nisu nadali, a najčešće je kada je žena u kasnijim godinama sa već odraslom decom, od kojih su neka zasnovala i porodice, ostajala u drugom stanju. Neki etnolozi idu tako daleko da smatraju kako Nenad potiče od negacije glagola “želeti”, pa izvode tezu da je “neželjeno dete”. Ipak većina takvu teoriju odbacuje kao pogrešnu. Muškaraca sa imenom Nenad, osim u Srbiji, ima i u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, a zanimljivo je da ne postoji izvedeni ženski oblik tog imena.

Slovenske boginje nisu se značajno odomaćile na ovim prostorima. U vreme pedesetih do sedamdesetih, nešto veću popularnost je beležilo ime Vesna, po boginji proleća kod Slovena, a u poslednje vreme se roditelji odlučuju za ime još jedne, a to je Lada boginja lepote, plodnosti i leta.

Upisan i Jupiter

Zapatio se još jedan svetski trend u Srbiji, najviše u Beogradu gde blizu 5.000 upisanih u matične knjige rođenih ima dva imena. Nekada su kombinacija internacionalnog sa tradicionalnim srpskim poput Marko David, ali neretko i tradicionalna kombinacija poput Dušan Miloš ili Stefan Lazar. Postoje i Luka Konstantin, Viktor Strahinja, ali i neobična poput Maksim Vid i Nikola Jupiter. Devojčice su: Anđelika Katarina, Helena Marija, Zara Nikolina,Vasilisa Nastasia, ali i neobičnije poput Vidra Luna ili Anđela Zoe.

Jovanovića ima najviše

Jovanović je, prema publikaciji “Najčešća imena i prezimena”, najbrojnije prezime u Srbiji, a slede Petrovići, Nikolići, Markovići i Đorđevići. Isti je redosled i u Beogradu. U Vojvodini su tri vodeća ista, dok su četvrti i peti Popovići i Kovačevići. Ilići vode u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, dok su na jugu i istoku najčešći Jovanovići i Stojanovići. Kada je reč o kombinaciji imena i prezimena, najviše građanki Srbije je Milica Jovanović, dok je u muškoj populaciji to Dragan Jovanović. Prate ih Milica Petrović i Zoran Jovanović, treći su Jelena Jovanović i Dragan Petrović, Milica Đorđević i Aleksandar Petrović, pa Marija Jovanović i Aleksandar Jovanović.

Sutra – Najpopularnija imena u Srbiji (2): Moda draža od tradicije