commons.wikimedia.org/ Sasha SB
Sokobanja

Vojkan Nikodijević, direktor ebooking.rs i turističke agencije Sokoinfo, ocenjuje da se ove godine može očekivati da će manje građana Srbije provesti leto u domovini, jer su se mnogi uželeli mora i puta u inostranstvo. Ali Nikodijević, koji je i savetnik za turizam predsednika opštine Sokobanja, kaže da ovaj grad ne očekuje smanjenje broja posetilaca, jer je reč o destinaciji koja ima svoje stalne goste i to svih generacija.

On ističe da u Sokobanji, za razliku od ostalih banja, dominira privatni smeštaj i da je to najbolje mesto za plućne bolesti.

– Sokobanja nudi plavi i zeleni turizam. Plavi zato što je banja i ima bogatu ponudu spa-centara, a zeleni zato što na samo kilometar i po ima oko 50 prirodnih parkova, brda i šume – kaže Nikodijević i ističe da se sezona u Sokobanji otvara 21. juna, a kao i svake godine bogata je brojnom ponudom raznih događaja.

Nikodijević kaže da je zbog pandemije protekle dve godine bilo teško putovati u inostranstvo, pa su se mnogo poželeli stranih destinacija, te da za razliku od same Sokobanje treba očekivati manji broj domaćih turista ove sezone u Srbiji.

Prema njegovim rečima, broj domaćih turista u Srbiji mogao bi opasti između 20 i 30 odsto tokom leta. Nikodijević ukazuje da i pored opšteg rasta cena u turizmu nije bilo poskupljenja usluga, već da su one pojeftinile, što pokazuju upravo podaci sa sajta za rezervisanje smeštaja ebooking.rs.

– Zbog manje potražnje pale su i cene smeštaja. Za razliku od ostalih oblasti privrede, u turizmu nije došlo do poskupljenja – objasnio je Nikodijević.