Lična arhiva
Borci: Minja sa mamom Živkom i tatom Ivanom

Malena Minja Matić, jednoipogodišnja devojčica koja boluje spinalne mišićne atrofije, započinje u Sjedinjenim Američkim Državama bitku za zdravlje. Zahvaljujući sunarodnicima iz zemlje i dijaspore, poznatih ličnosti i kompanija, za Minjino lečenje sakupljeno je 2,4 miliona dolara, a Srbija se još jednom dokazala kao šampion humanosti.

Minja i njeni roditelji Živka i Ivan stigli su u Los Anđeles, gde će devojčica primiti “zolgensmu”, spasonosni najskuplji lek na svetu, koji košta 2,1 milion dolara i uzima se jednom u životu.

“Minja je stigla u Los Anđeles po svoju šansu”, napisali su roditelji ove devojčice po dolasku u SAD na Instagramu.

Inače, spinalna mišićna atrofija je bolest vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, odnosno hodanja, varenja hrane, gutanja i disanja, a ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Minja Matić je tokom prva tri meseca života lepo napredovala i, kako piše na sajtu budihuman.rs, niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Potom roditelji primećuju da beba postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše i slabije jede. Odmah su potražili pomoć lekara u Kliničkom centru Kragujevac, ali im je rečeno da nema razloga za brigu, jer je to hipotonija koja se rešava vežbama i da ne treba da paniče.

Srećna vest: Slika iz Amerike

Međutim, kako je ispričao njen otac Ivan Matić medijima, videli su da se Minja i dalje nije razvijala kako treba, pa su rešili da u Beogradu provere o čemu je reč. U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj jedan od lekara je odmah rekao da nešto nije u redu.

– Rezultati su stigli i ispostavilo se da je tačna pretpostavka tog lekara da Minja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 – ispričao je Minjin otac.

Da bi neophodna genska terapija bila uspešna dete mora da je primi do svoje druge godine, a roditelji veruju da će Minji pomoći, prvenstveno da respiratorno ojača i počne da se razvija i raste kao i njeni vršnjaci.

Njena mama Živka Matić je ispričala da njihov dan počinje i završava se stalnim vežbicama za održavanje tonusa mišića. Minja je sa pet meseci primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji i zahvaljujući “Spinrazi” jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, ni da puzi, niti da sedi.

Svima koji su podržali apel i licitaciju zahvalila se Jelena Ignjatović na Fejsbuk grupi Budi human – humanitarne licitacije.

– Zahvaljujući vama je uspela! Hvala što ste podržali svaki moj apel, svaku licitaciju, hvala što ste podržali Minju, Matiće i njihovu borbu! Ostaje nam da držimo palčeve i da nam se naša princeza vrati zdrava, nasmejana! Duboko verujem u to! I hvala što ste još jednom pokazali koliko smo jaki zajedno! Hvala što niste okretali glavu i što ste pobedili zajedno sa Minjom prvu prepreku! Sad idemo jako sa puno vere i molitve, do Minjinih prvih koraka – napisala je ona.

U Los Anđelesu je i beba Lana Jovanović, koja je primila lek. Koliko su humani građani Srbije su pokazali i kada su donacijama obezbedili više od dva miliona evra za jednogodišnju Sofiju Markuljević, pa dvogodišnju Aniku Manić, koje boluju od iste bolesti. Ista suma je početkom 2021. prikupljena donacijama za jednogodišnjeg Olivera Pala Gajodija, takođe sa atrofijom tipa 1.

Šampion humanosti: Radoslav Marjanović (desno)

Humane zvezde

Za Minju je 7. decembra 2020. pevala Marija Šerifović na Youbox muzičkoj platformi. Pridružili su se Dženan Lončarević, Jovana Pajić, Džejla Ramović, a tokom večeri Momčilo Bajagića Bajaga, Nikola Rokvić i Aleksandra Prijović. Marija je objavila da je skupljeno 20 miliona dinara.

Novac su donirali i poznati srpski fudbaleri. Nemanja Matić dao je 1,2 miliona dinara (10,2 hiljade evra), Aleksandar Kolarov 1.180.000 dinara (10.000 evra), Luka Jović i Duško Tošić po 236.000 dinara (oko 2.000 evra), a Lazar Marković 50.000 dinara (425 evra). Košarkaš Nemanja Nedović pridružio se akciji sumom od 240.000 dinara (2.040 evra). Žiri Zvezda Granda donirao je 146.000 dinara (1.240 evra).

Plemenito srce

Za Minjino lečenje penzioner Radoslav Marjanović iz Umčara kod Beograda dao je svih 10.000 evra dobijenih od prodaje nasleđene kuće. Kazao je da je ceo život pošteno i teško radio. I sada radi na 10 hektara, ali je decu i unuke obezbedio, pa je novac želeo da pokloni onima kojima je najpotrebniji.

– Hvala Bogu, dao mi je zdravu decu i unučiće. Ovo od nasleđa ne treba i dao sam za zdravlje male Minje da se što brže oporavi – rekao je Radoslav.