Z. Mirković
Sve u policijskom zapisniku: Marko Miladinović

Poznati bečki biznismen i ugostitelj Marko Miladinović nedavno je doživeo neprijatnost kada su dvojica Albanca zlostavljala njegovu porodicu, a potom nasrnuli i na njega. Kada se odbranio, Albanci su licemerno pokušali to da prikažu kao etnički motivisan napad na njih.

Marko Miladinović priča da je bio s ćerkom, suprugom i majkom na rođendanu na jednom stadionu kada se dogodila provokacija.

– Oni su uznemiravali moju ženu i majku, kao i ostale žene za našim stolom. Svi koji su učestvovali u slavlju ignorisali su dobacivanje, ali Albanci su seli za sto i ponašali se nedolično, pokušali su da grle naše žene i da ih ljube. One su se opirale, pa su ih vređali. Ipak, želeli smo da izbegnemo sukob, pa smo prekinuli slavlje i otišli – priča Miladinović.

Ali, tu nije bio kraj. On je otišao po kola i nakratko ostavio svoju porodicu. Kada se vratio na stadion, video je uplakanu majku i Albanaca kako je vređa. Majka je nastojala da ga smiri, ali je Albanac nastavio da vređa na najvulgarniji način. A onda je pesnicom udario Miladinovićevu majku s leđa u glavu i ona je pala.

– Prišao sam majci da je podignem, ali je Albanac tada udario i mene pesnicom u glavu. Moja ćerka ima samo šest godina i želeo sam da izbegnem tuču, pa sam pokupio porodicu i pokušao da odem sa stadiona. Ali, dvojica Albanaca su pošla za nama i iako sam ukazivao da mi je tu ćerka, koja je neprestano plakala, nasrnuli su na mene – kaže Miladinović.

Bio je prinuđen da se brani, pa je uspeo da skloni ćerku i onda uspeo da savlada dvojicu napadača i ode sa stadiona. Potom je Miladinović otišao u obližnju stanicu policije i prijavio napad i tuču. U međuvremenu, patrola je već stigla na stadion, gde su svi gosti posvedočili o napadu Albanaca na naše zemljake.

U zapisniku je navedeno i da su se Albanci, kada su videli policajce, savetovali šta da govore i dogovorili da optuže Miladinovića za napad na nacionalnoj osnovi. Međutim, jedan od policajaca razumeo je albanski jezik i sve uneo u zapisnik.

Nije prošla ni laž albanskih nasilnika da nisu ništa popili jer je ustanovljeno da su imali 1,5 promila alkohola u krvi. I na fotografijama je zabeleženo da su sedeli za svojim stolom, pa bez poziva seli za rođendanski i kada su slavljenici ustali da odu.

Prete osvetom

Miladinović kaže da je posle kod njega došao prijatelj dvojice Albanaca i uz pretnje tražio da povuče prijavu.

– Rekao mi je i da je od nasilnika dao i besu da će mi se osvetiti – kaže Miladinović koji najavljuje tužbu, jer ne želi da oprosti traume koje je njegova porodica pretrpela.

Sve nacije dobrodošle

Marko Miladinović je poslovni čovek i priča da se druži s ljudima bez obzira na nacionalnost, pa tako i s Albancima.

– Svi se lepo slažemo i nemamo nesuglasice. Želim da se ogradim od svake tvrdnje da sam vređao nekoga na nacionalnoj osnovi. Sve nacije u mojoj kući su dobrodošle – kaže Miladinović.

On priča da ne može ni da zamisli šta bi bilo da nije bio u stanju da zaštiti porodicu.

– Želeo sam samo da zaustavim napad jer su iza mene bili moje dete, žena i majka. Verovatno bi nas tukli sve – kaže Miladinović.