U. Raš
Razrešene sve nedoumice: Bojan Stefanović

Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske i predsedavajući Saveta Evropske smotre srpskog folklora, ističe da će “Vesti” kao i do sada biti glavni medijski sponzor najprestižnijeg i najvećeg kulturnog događaja srpske dijaspore – Evropske smotre folklora.

U razgovoru sa direktorom “Vesti” Aleksandrom Vidakovićem ocenjeno je da jubilarna, 25. smotra koja se 30. i 31. maja održava u Parizu, po svemu treba da bude kulturni spektakl srpske dijaspore.

– Zajedno ćemo se potruditi da ovogodišnja Smotra bude za pamćenje jer to i zaslužuje. “Vesti” su medijski sponzor od samog početka i otuda je važno da se naša saradnja unapredi, a sve u interesu i Evropske smotre, ali i šire gledano, ogromnog značaja da se sačuvaju naš jezik, kultura i tradicija. Na kraju, a ništa manje značajno jeste što i Smotra i “Vesti” pred sobom imaju težak, ali lep zadatak da u jubilarnoj godini našu kulturu i tradiciju prikažemo u najboljem svetlu upravo u srcu Evrope – ističe Stefanović.

Do Smotre nas deli još samo četiri meseca. Kako napreduju pripreme?

– Radimo punom parom. U organizaciji su aktivno uključena rukovodstva svih društava iz Pariza, ali će svoj doprinos dati i sva druga društva iz Francuske. Za igrače je najvažnija vest da smo obezbedili adekvatnu scenu, rasvetu i ozvučenje. Poznato je da folklorna društva za razliku od klasičnih koncerata imaju specifične zahteve i zato će se o tonu i svetlu brinuti jedna firma iz Srbije. Sve sve, ali ipak naši tonci i rasvetljivači mnogo bolje razumeju i osećaju potrebe folkloraša.

Bilo je raznih dilema vezano za halu gde će se Smotra održati.

– Sve nedoumice su razrešene, a koordinator Zvezdan Đurić je obišao salu i potvrdio da zadovoljava sve kriterijume Smotre. Reč je o La grand dom (Velikoj kupoli) koja se nalazi u predgrađu Pariza Vilebon sir Ivet i treća je po veličini u Francuskoj. Ono što je najvažnije jeste da ova sala u potpunosti zadovoljava i mogućnost da učesnici dođu svojim autobusima i automobilima zato što je parking ograđen i pritom ima kapacitet da primi 100 autobusa i 400 automobila. Sve druge hale u Parizu jednostavno ne ispunjavaju taj kriterijum.

A kad je reč o bezbednosti učesnika?

– To je uvek jedan od ključnih prioriteta za svakog organizatora, pa tako i Saveza srpskog folklora Francuske kao domaćina jubilarne smotre. O bezbednosti učesnika će se brinuti jedna ekipa hitne pomoći koja će biti stalno u hali. Dvorana je u potpunosti pokrivena video nadzorom, a postoji i 24-časovno obezbeđenje koje će brinuti o bezbednosti vozila, ali i učesnika unutar Velike kupole. Obezbeđenje će biti i na ulazu u dvoranu, a pridružiće im se i naše dodatno obezbeđenje koje će činiti predstavnici svih saveza.

Učesnike, uz uslove za igru, podjednako zanima i gde i kako ste planirali druženje?

– Ceo program će se održati u dvorani. U subotu, po završetku nastupa prve grupe finalista, organizujemo veliku žurku koja će se faktički samo nastaviti u nedelju po okončanju takmičenja. Dok sudije budu vagale ko će biti pobednik jubilarne, 25. evropske smotre srpskog folklora, svi učesnici, ali i gosti će uživati uz nekoliko orkestara.

Nezaobilazno je i pitanje cena hrane i pića. Pariz je, ipak, skup grad?

– To je nedoumica koju često slušam, ali ne odgovara istini. Cene u Parizu su iste kao one u Beogradu. U restoranima u centru grada kafa je između 1,5 i 2,2 evra. Za učesnike i goste smo ipak pripremili ispred dvorane šatore u kojima će se prodavati srpski specijaliteti sa roštilja i tu takođe cene neće biti vasionske. Sendviči ili pljeskavice s prilozima će koštati pet evra, pivo tri, sokovi dva, a kafa jedan evro. Ono što još rešavamo jeste pitanje doručka koji je objektivno skup po hotelima i kreće se od osam do 12 evra, pa ćemo pokušati da i to organizujemo po mnogo povoljnijim cenama.

Vatromet za kraj?

Da li je tačno da planirate veliki vatromet posle proglašenja pobednika?

– Činimo sve da ova jubilarna smotra bude u svakom segmentu spektakularna, a možete li da zamislite lepši kraj od velikog vatrometa? Međutim, još nismo dobili odobrenje od pariskih vlasti za ovu ideju, a i trebalo bi i zatvoriti finansijsku konstrukciju jer takav poduhvat nije nimalo jeftin.

Rezervacije smeštaja

Da li hoteli već mogu da se rezervišu?

– Neka društva su to već uradila mada zvanično prijavljivanje društava za 25. jubilarnu smotru još nije počelo. U sledećim mesecima nam predstoje nacionalna takmičenja iz kojih će pobednici ostvariti pravo učešća, pa očekujem da će većina društava na vreme rezervisati hotele. Prve reakcije su pohvalne jer smo ispunili obećanje da cene noćenja budu ne po osobi, već po sobi. Cene su od 50 do 60 evra, a bitno je naglasiti da su svi ti hoteli blizu dvorane gde će se održati takmičenje. Doduše, komplikovano je ići od hotela peške, ali autobusom taj put ne traje duže od pet-deset minuta.

Redosled takmičenja

Kako će biti rešeno pitanje redosleda takmičara?

– Odlukom Saveta Evropske smotre od ove godine će svaki savez imati mogućnost da sam odluči koje će njegovo društvo nastupiti u subotu, a koje u nedelju. Kad se svi izjasne o tome, planiramo da organizujemo izvlačenje redosleda, a ceo posao će biti završen 30 dana pre početka takmičenja.