pixabay.com

Lideri pobedničkih opozicionih lista na izborima u Crnoj Gori srušili su nadanja Mila Đukanovića i sledbenika da njihovi protivnici zbog ideoloških i programskih razlika neće postići dogovor. Saradnja koalicija predvođenih Demokratskim frontom, demokratama i Građanskim pokretom URA zapečaćena je sporazumomkoji su potpisali Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Sporazum predviđa sedam principa, a prvi je da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve preuzete međunarodne obaveze, kao i da će ojačati i unaprediti saradnju sa NATO i brzo i predano sprovesti sve reforme potrebne za članstvo Crne Gore u EU. Potpisnici se obavezuju da neće menjati grb, zastavu i himnu, kao i da neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova. Trojka garantuje i da će nova demokratska vlada depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima. Konačno, tri koalicije se obavezuju da će nova demokratska vlast obezbediti učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira na to da da li imaju parlamentarni status.

– Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na veru, naciju i politiku. Želimo da poštujemo sva prava, a pogotovo ono esencijalno – pravo na slobodu – rekao je Zdravko Krivokapić, ističući da će Crna Gora “umesto vlade demagogije imati vladu ekonomije”. Aleksa Bečić ocenio je da potpisani sporazum govori više od bilo koje rečenice trojice lidera.

– Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava, produbljena ovim istorijskim sporazumom. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska, spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima – tvrdi predsednik demokrata.

Dritan Abazović uveren je da ovim sporazumom otklonjena svaka manipulacija DPS-a i režimskih analitičara.

– Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa i borba protiv korupcije i kriminala – poručio je Abazović.