Tanjug
Foto: Arhiva

Postizborne manipulacije Prištine, “alergija” na glasačke listiće iz centralne Srbije, prekid brojanja glasanja i pretnje ukidanjem Srpske liste (SL) zabrinule su predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je upozorio na mogućnost veoma lošeg razvoja događaja i pozvao zapadne partnere i tzv. Kosovo da “se urazume”, kako bi se izbegla katastrofa.

– Veoma sam zabrinut zbog situacije nas KiM, posebno po pitanju pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste – rekao je on u razgovoru sa čelnicom ruskog Saveta federacije Federalne skupštine Valentinom Matvijenko, istakavši da je SL partija koja je dobila 96 odsto glasova sunarodnika i da je imala podršku Beograda.

Vučić smatra da je u Prištini izmišljena priča o trovanju kovertama sa glasovima iz Srbije, pri čemu je rečeno da su članovi Centralne izborne komisije otrovani, a da niko od Srba iz CIK nije otrovan.

– Sada više nisu sigurni da su otrovani, ne znaju šta da izmisle, ali konstatuju da treba ukinuti SL i to će ostaviti katastrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca. Srba tada više neće biti u instituacijama, a zna se da kada ih nema u institucijama, gde ih ima i kako će morati da štite i čuvaju slobodu i ognjište. Molili smo zapadne partnere da se urazume zajedno sa Albancima, da im ne pomažu u bolesnim ciljevima jer, u protivnom, plašim se da se bližimo katastrofi – naveo je šef države.

Izmišljeno trovanje

Brojanje glasačkih listića iz centralne Srbije pristiglih poštom je prekinuto pošto su albanski članovi prijavili čudan miris koverti i sumnju na trovanje. CIK je odlučio da oni ne budu brojani dok policija i istražni organi ne izvrše analizu, a srpski članovi tvrde da je reč o izmišljotini da bi listići ostali nezaštićeni i da se njima manipuliše. Kosovski predsednik Hašim Tači je pozvao nadležne da istraže slučaj i zatražio i da se preduzmu, “svi potrebni koraci da bi se otklonila sumnja da su kovertama otrovani članovi CIK”.

Inače, od 26 članova tima za brojanje glasova, devet je prijavilo mučnine, svrab na rukama i crvenilo oko očiju, a lekari utvrdili da nema znakova trovanja. Mediji tvrde da su ti ljudi u strahu, pa se ispituje šta se desilo. Policija je nekoliko sati držala srpskog člana CIK Stevana Veselinovića, koji je ukazao na mogućnost manipulacije sa 3.700 glasova iz centralne Srbije. Da je reč je o izmišljotini, tvrde i ostali srpski članovi CIK, a potpredsednik SL Srđan Popović smatra da se nameću predstavnici bez podrške srpskog naroda. On je istakao da su listići nezaštićeni i diskutabilni jer su članovi CIK iz SL izbačeni iz prostorije gde se broje.

– Nigde u svetu ničeg sličnog nije bilo u istoriji – kazao je Popović.

Bizarne metode

U Prištini se čuje da državno tužilaštvo ima osnova za zahtev da se SL proglasi neustavnom, a taj stav izneo je profesor međunarodnog prava Vigan Ćoroli. On je na Fejsbuku objavio da Priština ima zvaničan izveštaj međunarodnih posmatrača s izbora u kojem se kaže da su kosovski Srbi zastrašivani, ucenjivani, da im je prećeno da glasaju za SL i da su isto tako obezbeđeni glasovi kosovskih Srba koji žive u Srbiji.

Srpska lista tvrdi da su albanske partije uz asistenticiju policije, CIK i ostalih kosovskih institucija započele krađu srpskih glasova “u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih poslušnih Srba”.

Da se priprema manipulacija srpskim glasovima tvrdi i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić da se, kako kaže, u prištinski parlament mimo volje srpskog naroda “ugura neki Kurtijev Srbin”.

– Iz ovoga ceo svet treba da vidi kakvi šovinisti i ludaci se u Prištini bave politikom, a sve se radi da bi se Srbi opet lažno optužili i izložili mržnji, s ciljem da se iz ponora izborne katastrofe izvuku Rada Trajković i drugi Kurtijevi kandidati – naveo je i ukazao da su bizarni trikovi kojima se Priština služi da bi u “šovinističkoj farsi” srušila izborni rezultat SL.

– Na “perverzan i bizaran način” učinili su prvi korak ka potpunom ukidanju prava Srba na slobodnu političku volju. Ne ulazeći u to da li su albanski članovi izborne komisije odglumili alergiju ili dobili “šovinijazu” usled psihosomatske reakcije na prisustvo predstavnika SL, upozoravamo političke aktere u Prištini i njihove savetnike da se ne igraju sa stabilnošću regiona – upozorio je Đurić.

Kurti bi “pogodne”

Srđan Popović je povodom stava lidera Samoopredeljenja i kandidata za premijera Aljbina Kurtija da ne želi pripadnike SL u “vladi Kosova”, kazao da Kurti pokušava da nametne njemu pogodne Srbe.

– To nije njegov posao. Treba da razgovara sa pravim predstavnicima Srba koje je izabrao naš narod – istakao je Popović.

Prekid brojanja glasova se stavlja u kontekst Kurtijeve najave da neće u kabinetu SL, već nekog od predstavnika Srba koji priznaju nezavisnost Kosova. Kurti se inače sastao sa liderom koalicije Sloboda Nenadom Rašićem, čija lista nije odvojila nijedno poslaničko mesto.

Hvala Rusiji

– Sve što su radili Zapad i Priština bilo sa jednim ciljem – uništenje Srpske liste. To je velika briga za nas. Hvala Rusiji. Dogovorio sam da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u decembru vidim i veoma se radujem tom susretu. Očekujem uskoro posetu premijera Medvedeva, da proslavimo oslobođenje Beograda i Srbije – kazao je Vučić uz ocenu da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Rusije veoma dobri i zahvalio Rusiji za podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Brnabić: Providna igra

Prekid u brojanju glasova, premijerka Ana Brnabić vidi kao pokušaj da se “njihovi Srbi” uvedu u novu prištinsku vladu.

– Plašim se da ih je baš briga kako su Srbi glasali, a i Srbe koji bi ušli u tu vladu je takođe baš briga. Reč je o ljudima koji su, kad su hteli da naprave Vojsku Kosova, prekršili sopstveni ustav – navela je Brnabićeva.