Srpska televizija
Ozbiljno se pripremaju: Na treningu se priča srpski

Od 1972. godine u Čikagu postoji fudbalski klub Ujedinjeni Srbi (United Serbs). Klub se takmiči u Metropolitan soker ligi i u prethodnih 15 godina je postizao zavidne rezultate. Pre tri godine pokrenut je i omladinski pogon u kom treniraju deca uzrasta od 8 do 16 godina.

Dušan Obradović, trener i sportski direktor kluba za Srpsku televiziju iz Čikaga kaže da imaju odlične uslove za rad i da su trenutno omladinci podeljeni u četiri ekipe prema godištima igrača. Te četiri ekipe će se takmičiti na Srbijadi 2019.

Srbijada je najveći srpski turnir u SAD koji se održava za vikend pred Praznik rada (američki nacionalni praznik, uvek prvog ponedeljka u septembru). Na turniru koji se svake godine održava u drugom gradu učestvuju ekipe iz Klivlenda, Sent Luisa, Milvokija, Las Vegasa i drugih gradova širom SAD, ali i ekipe iz Kanade.

– Nije važno da omladinski pogon postoji samo zbog takmičenja i osvajanja pehara, nama je bitno da decu sklonimo s ulice, da ih na dva tri sata dnevno odvojimo od računara i mobilnih telefona. Želimo da se deca upoznaju, druže u prirodi i pričaju naš jezik – ističe Dušan Obradović koji je profesionalno igrao fudbal desetak godina u nekadašnjoj zajedničkoj ligi Srbije i Crne Gore.

Otkad je došao u SAD, on je klubu Ujedinjeni Srbi.

– Iako je ovaj program još u razvoju u planu da se jednog dana oformi profesionalni omladinski tim, a možda neki od tih dečaka nastave i profesionalno da se bave fudbalom – kaže Dušan.

Menadžer omladinaca Neboša Dupor takođe je uključen u rad i treninge sa decom.

– Prošle godine je ekipa do 14 godina pobedila na Srbijadi. Iako se fudbalom bavimo iz zadovoljstva, veoma se ozbiljno pripremamo jer je Srbijada ozbiljan turnir.

Obradović i Dupor ističu da roditelji značajno podržavaju klub i zahvaljuju sponzorima koji su obezbedili opremu deci za turnir.

Domaćin Republika Srpska

Ove godine od 30. avgusta do 1. septembra domaćin Srbijade je FK Republika Srpska iz Čikaga na imanju Srpske bratske pomoći.