EPA

Od početka ove godine na Kosovu je zabeležen porast broj napada ili podmetanja požara na kućama Srba povratnika.

Samo od početka godine zabeležen je 21 slučaj, a poslednji su se odigrali u Metohiji. Najpre je kamenovana kuća Žarka Zarića (66) povratnika u Ljuboždu kod Istoka, a zatim i u Drenovčiću kod Kline 86-godišnji Miodrag Stašić.

Prethodno, u selu Drenovčić u opštini Klina, kada su dvojica Albanaca sekirom nasrnula na povratnika Đorđija Đorovića.

Oni su zapretili da će, ukoliko ga ponovo vide, “ubiti i njega i psa i odseći mu glavu kao jagnjetu”.

Nesrećni Srbin je posle toga otišao sa svog imanja u iznajmljenu kuću u selo Biča, ali su ga napadači i tamo pronašli i nastavili sa pretnjama. Zbog sve većeg broja incidenata u kojima su meta Srbi, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić zatražio je od međunarodnih zvaničnika na Kosovu da “zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima”.

– Napadi u poslednjih nekoliko dana pokazuju da su Srbi na KiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi danas i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše ovaj problem. Zato je neophodno da Kfor, Unmik, Euleks i drugi međunarodni akteri u pokrajini ispune svoj mandat i zarade plate koje dobijaju, a ne da sede po prištinskim restoranima dok ekstremisti nekažnjeno ugrožavaju one za čiju su bezbednost i prava odgovorni – naveo je Đurić.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije, ocenjuje za “Vesti” da je najnoviji talas nasilja nad Srbima samo nastavak etničkog čišćenja, koje u južnoj pokrajini traje već 20 godina.

– Ništa se na Kosovu ne događa slučajno, i svi ti incidenti u kojima su na meti Srbi i njihova imovina imaju kontinuitet i jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli, odnosno da im ne pada na pamet da razmišljaju o organizovanijem ili masovnijem povratku – ističe Drecun.

On dodaje da privremene kosovske institucije, kojima je posao da zaštite sve građane i njihovu imovinu, to ne čine, čime pokazuju da su Srbi za njih i dalje građani drugog ili trećeg reda.

Politički analitičar Dragomir Anđelković slaže se sa ovom ocenom.

– Srpska imovina je u kontinuitetu izložena napadima zato što je cilj Albanaca sasvim jasan, a to je da teritoriju Kosova očiste od Srba. Ako ne bude Srba, tada više neće biti potrebe da se priča o kompromisnom rešenju. Tome treba dodati i podatak da su Srbi odavno “van zakona” i “pogodne žrtve” za svakojake kriminalce, koji su svesni da ih neće stići pravda jer ni Unmik ni Kfor, a posebno kosovska policija, ne čine čak ni minimum da stvore barem privid zaštite srpske manjine na Kosovu – ocenjuje Anđelković.

Povratak doveden u pitanje

Komentarišući poslednji pokušaj ubistva srpskog povrtnika u Klini, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

– Šokantno je saznanje da su nakon pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za pretnje smrću povratniku iz Kline. Međutim strah i neizvesnost, koji su prisutni u srpskoj zajednici ovih dana, mogu nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom – uveren je Jevtić.

Život u strahu

Incidenti u kojima je na meti bila isključivo imovina Srba ranije su zabeleženi u selu Novake kod Prizrena, u Babinom Mostu kod Obilića, Crkolezu kod Istoka, Orahovcu…

– Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti. Ali, jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji – poručili su povratnici iz Istoka. Srbi koji su se vratili u Klinu ističu da im je glavni problem nemogućnost da bezbedno obrađuju svoju zemlju. Naime, pretučeni Miodrag Stašić iz Drenovčića vlasnik je deset hektara zemlje, od kojih je tri ustupio besplatno Albancima kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje. I pored toga, napadi i uništavanje imovine nisu prestali.