Tanjug
Specijalci Rosu bacali suzavce bez razloga

Suzavac, snajperi, transparenti i danonoćno bdenje Srba s Kosova i Metohije na administrativnim prelazima gde su raspoređene jake snage jedinica Rosu sa snajperima i oklopna vozila…

Ovo je u najkraćem slika sa Jarinja i Brnjaka, dan posle odluke Prištine da na administrativne prelaze pošalje naoružane pripadnike Rosu kako bi s automobila koji ulaze na teritoriju KiM skidali tablice sa srpskim registarskim oznakama sa severa Kosova, dok je za one iz centralne Srbije uvedena privremena dvomesečna registracija po ceni od pet evra. Ta mera koju prištinske vlasti krste kao “reciprocitet” sa Srbijom izazvala je veliko nezadovoljstvo, ali i uznemirenost Srba na KiM koji već dva dana protestuju na prelazima i u Kosovskoj Mitrovici.

Pripadnicima Rosu je stiglo pojačanje, ali ni značajno veći broj policajaca, ni suzavac bačen na Srbe koji su mirno demonstrirali nije ih sprečio da dočekaju jutro na prelazima gde su inače podigli šatore.

Srbi koji su protestovali na Jarinju razvili su veliki transparent na kojem piše: “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”, a isti natpisi pojavili su se na ulazu u Severnu Mitrovicu i centru grada.

U gradu je bilo mirno, ali napeto, a pojedini lokali su u ponedeljak uveče zatvoreni pre kraja radnog vremena.

Predsednik Vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović smatra da ovim potezom Aljbin Kurti izaziva strah i uznemirenje među Srbima.

– Sever i administrativne prelaze je okupiralo stotine policajaca – rekao je Odalović i istakao da 9.500 ljudi ne zna šta će sa svojim vozilima.

Odalović smatra da je potez s tablicama mogao da se reši mirno, dijalogom.

Priština je drugog dana primene odluke na Brnjak poslala pojačanje jedinicama Rosu, a stigli su specijalci opremljeni za razbijanje demonstracija. Pojačanje je u utorak prepodne stizalo i Srbima koji protestuju, pa je broj okupljenih na prelazima bio veći nego prvog dana.

Jedinice Rosu su od 20. septembra ujutru, kad je počela primena odluke, osim na prelazima, raspoređene širom KiM. Iznad Zubinog Potoka se, prema pisanju tamošnjih medija, u ponedeljak popodne srušio albanski dron koji je nadletao sever KiM, pušten po nalogu iz Prištine.

Saobraćaj je u utorak na Jarinju i Brnjaku bio u prekidu, a na prelazima Merdare, Bela Zemlja, Mučibaba i Mutivoda je bio usporen. Na Jarinju je čekalo 30-ak kamiona s robom, a autobusi ne prolaze, već ostavljaju putnike na kilometar od administrativnog prelaza koji onda pešice prelaze na teritoriju Leposavića. Tamo ih preuzimaju drugi auto-prevoznici ili rodbina i voze do Mitrovice i drugih mesta. U Srbici je policija zaustavljala vozače sa srpskim tablicama i primoravala ih da zamene privremenim “RKS”.

Veliki broj pripadnika Rosu se ne pomera s administrativnih prelaza i puteva na severu KiM. Srbi su u znak protesta pod blokadom držali i deonicu puta Raška – Kosovska Mitrovica.

SAD za smirivanje tenzija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju na hitno smanjenje tenzija.

– Pridružujemo se pozivu Evropske unije Kosovu i Srbiji na uzdržanost, na uzdržavanje od daljih jednostranih akcija i smanjenje tenzija, odmah i bez odlaganja – navela je američka ambasada.

Oružje nije dijalog

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je poručio šefu kabineta Vjose Osmani, Bljerimu Velji, da neće Beograd učiti dijalogu “oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima”.

– Oni koji podrivaju mir ne mogu nam držati lekcije – kazao je Petković.

Džipove ne pomeraju

Kosovska policija je na punktovima Jarinje i Brnjak po drugi obavila promenu pripadnika Rosu. Kod Jarinja je pomenjeno 70 pripadnika, toliko i na punktu Brnjak kod Zubinog Potoka. Blindirana vozila i džipove policija ne pomera s lokacija na koje su postavljeni prekjuče ujutru.