Lična arhiva
Srbi stigli u Živerni

Put pod točkove – do odredišta u Normandiji, a zatim put pod noge – šetnja po gradiću Žizor i manastiru Lesna, a po podne je trebalo prokrstariti parkom koji je bio nepresušno nadahnuće slavnog slikara, impresioniste Kloda Monea. Bogat program, istina, ne u potpunosti realizovan, zbog čega je bilo i malo ljutnje, ali kratkotrajne.

U autobus je uskočilo 37 putnika, vozač je bio Francuz koga je odredila Opština Bondi. Put dug stotinak kilometara. Mesto odredišta je Žizor, gradić u Gornjoj Normandiji sa 12.000 stanovnika, poseduje dvorce i crkve, a i nekadašnji stacionar za obolele od lepre (gube) za koje je bila propisana doživotna izolacija. U takvoj prostoriji, kapeli iz 1210. godine, obnovljenoj 1992, Miodrag Dado Đurić, crnogorski slikar, od 1998. do 2010. oslikavao je zidove površine 110 kvadratnih metara. Taj svoj rad je nazvao “Poslednji sud”. Dodajmo da ne postoji turistički prospekt i vodič u kojem se ne pominje i preporučuje ovo vredno Dadovo delo.

Gostoprimstvo: Ruža Mijović i Slobodan Slavković

Nažalost, naši vikendaši nisu stigli do “Poslednjeg suda”, ali jesu na nedeljnu liturgiju u ruski manastir Lesna, koji prate priče vezane za lesninsku Bogorodicu, koju su slavili katolici, ali su je, ipak, nakon dva veka, vratili pravoslavnom bogosluženju.

Najbolji đak: Nikola Dimitrijević

– Ovo je ženski manastir. Čudesno mesto, kupa se u zelenilu i cveću. Sve je u znaku ruskog krsta. Posle liturgije smo otišli na ručak. Čorba, riba, salata, vino, kompot, veoma ukusno. Na svakom koraku struji ruska prostodušnost, sve je jednostavno, a emocijama bogato – priča Zorica Dimitrijević.

Organizator male ekskurzije bio je Goran Vukić, čelnik Udruženja Srbija Bondi, marljivi i neumorni aktivista. Ovaj put se njegovom pozivu odazvalo više srednjovečnih zemljaka, ali je zato momčić Nikola Dimitrijević zamenio vršnjake, neka se zna – u Pantanu je najbolji đak gimnazije “Sen Žozef Lazal”.

Za uspomenu: Svi su se lepo proveli na ovoj ekskurziji

– Nažalost, kad smo stigli u Živerni, mestašce koje broji 500 stanovnika i prostire se na 6,5 kvadratnih metara, a bilo je dugogodišnja radna i životna baza Kloda Monea, malo nam je zapelo. Stigli smo pred kilometarski duge redove posetilaca koji su hteli da vide njegovu sobu, atelje, muzej… Nismo mogli da uđemo. Predugo čekanje, a kao grupa smo morali da se najavimo mnogo ranije – objašnjava Goran Vukić.

Goran Vukić u šali priznaje da je mislio da je dovoljno da se pojave i da će se vrata otvoriti:

– Kad je ispalo ovako, svako je dobio slobodno vreme za šetnju, restoran, kafanu, prodavnice i lepo smo se proveli. Odobrovoljili su se i oni što su se ljutnuli zbog delimično nerealizovanog plana.

Mirjana Hodovac

Naš sagovornik ističe da ih je vreme poslužilo i da je druženje bilo zabavno:

– Upoznali smo krajolike na relaciji Pariz – Normandija, pomolili se Bogu, ručali kod monahinja, intenzivno mislili na Kloda Monea, “opipali” ga nismo, ali smo kupili suvenire, a biće i drugi put. Neka smo živi i zdravi i neka nas rat i korona mimoiđu. Istina, predsednik Makron bez ustručavanja najavljuje šesti talas korone, ruski ministar Lavrov opominje Evropu i Ameriku da ne prizivaju treći svetski rat. Među nama je bilo i o tome govora. Pa, šta? Ništa. Pričali smo uprazno. Moćnici odlučuju u svom interesu, čovek i narod su im samo pomagači…

Monahinje su srdačno dočekale naše Parižane, pa su im oni u znak zahvalnosti na odlasku uručili 600 evra koje su između sebe prikupili u autobusu.

Zorica Dimitrijević

Iskren razgovor

Dragana Jeličić, predsednica Svesrpske zajednice Francuske, Ljiljana Cvetković, Dragan Marinković, Vitomir Milenković, Slobodan Slavković, Ruža Mijović, Ljubiša Miletić, Toma i Radica Atanasijević i drugi okružili su sveštenika, porazgovarali i o aktuelnoj mučnoj situaciji i dobili odgovor da, na sreću, kao Rusi do sada nisu imali neprijatnosti, osim što je blokiran račun u banci.

– Sa Francuzima se o toj temi ne može objektivno razgovarati, jer su za sve njih današnji Rusi “ubice ukrajinske dece”… Ne vredi diskutovati, nećemo da dolivamo ulje na vatru – analizira Zorica Dimitrijevbić.

Ljubiša Miletić i Goran Vukić

Branka bila najbolja

– Na startu puta sam najavio da ću u finišu dana nagraditi putnika sa najprimerenijim ponašanjem. Izbor je pao na Branku Spasić (60), nagrada je besplatno putovanje na našoj narednoj ekskurziji koja je zakazana za Vidovdan. U planu je poseta pravoslavnoj crkvi Santa Vold, 500 km udaljenoj od Pariza, u blizine nemačke granice – kaže Goran Vukić.