Lična arhiva

Šesti put u Loznici je održan turnir u brzom šutiranju trojki Trojka iz bloka koji je organizovala humanitarna organizacija Srbi za Srbe. Ovoga puta trojkama su uveče gađani koševi u fiskulturnoj sali OŠ “Kadinjača”, umesto na otvorenom jer je padala kiša, ali to nije sprečilo Lozničane da se odazovu u velikom broju kao i svaki put.

Loznica je grad u kome je do sada održano 29 humanitarnih događaja, a nedavno je saopšteno da je u lozničkom kraju postavljeno sto donatorskih kutija Humanitarne organizacije Srbi za Srbe čime je ona, ako se izuzme Beograd, postala prvo mesto u svetu sa tolikim brojem kutija.

Prema rečima Vladana Karaklića iz lozničke organizacije Srbi za Srbe, cilj šeste Trojke iz bloka je prikupljanje pomoći za socijalno ugroženu porodicu Slavujević iz sela Jarebice kod Loznice. Takmičenje Trojka iz bloka otvorio je istoričar dr Miloš Ković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji se oprobao kao “trojkaš”, a pošto nije bio baš najprecizniji duhovito je rekao da je on pokazao kako “ne treba šutirati trojke’.

– Ova porodica ima četvoro dece, devojčicu i tri dečaka, uzrasta od osam do petnaest godina, žive u oronuloj kući i namera je da im ona bude sređena i stvoreni uslovi za pristojan život Slavujevića. U šutiranju trojki oprobali su se svi koji su uplatili 300 dinara, bilo je moguće gađati koš i sa centra, a za to je trebalo priložiti 500 dinara. Očekujemo da akcija bude uspešna kao i sve prethodne jer smo, što se tiče humanitarne organizacije Srbi za Srbe jedan od najuspešnijih gradova – kazao je on, a kako je saopšteno dan kasnije iz lozničke organizacije Srbi za Srbe u šestoj Trojci iz bloka sakupljeno je 87.000 dinara.

Prošle godine je pomoć data šestočlanoj porodici Obrenić iz Jadranske Lešnice nadomak Loznice kojoj su Srbi za Srbe obezbedili materijal za zamenu krova, podizanje sprata, novih stepenica, nadstrešnice iznad ulaznih vrata i stolariju za sprat. Vrednost te pomoći bila je 947.955 dinara.

Vredne donacije

Sedamnaest godina Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pomaže socijalno ugrožene porodice i zajednice širom Balkana, prikupila je do sada više od devet miliona evra donacija i obezbedila pomoć za više od tri hiljade porodica u kojima je oko 14.500 dece.