EPA-EFE/RICK D'ELIA
SVAKI GLAS VAŽAN: Donald Tramp

Naši zemljaci u Americi odlučno su ušli u predizbornu kampanju rešeni da u novembru doprinesu pobedi Donalda Trampa, jedinog šefa Bele kuće u poslednjih nekoliko generacija koji nije počeo neku vojnu avanturu u svetu. Samo u prvoj nedelji kampanja “Srbi za Trampa, dobila je veliku podršku, između ostalog i prvu službenu koju im je pružio Den Severson, “top gan” pilota u penziji koji se kandiduje za Kongres u 19. okrugu na Floridi.

Srpski radio Čikago prenosi da je kampanja pokrenuta s ciljem da mobiliše oko milion državljana SAD srpskog porekla da se pridruže organizovanom naporu i pomognu ponovni izbor predsednika Donalda Trampa. Osnivači kampanje su Olga Ravasi i Pamela Kolins koje nastoje da promovišu građanski i politički angažman srpske zajednice u SAD.

– Podržavamo predsednika Donalda Trampa zato što se nacija suočava sa egzistencijalnom krizom i u vreme velike nestabilnosti. Potreban je kontinuitet snažnog vođstva predsednika Trampa, poverenje u vremenu teških odluka, i preka potreba za zakonom i redom – rekle su Ravasi i Kolinsova.

Organizatori kampanje “Srbi za Trampa” planiraju da nastave razvoj mreže kako bi formirali snažnu bazu pristalica u svakoj ključnoj saveznoj državi, što je veoma bitno za ponovni izbor Trampa.

Srušena uporišta demokrata

Da podsetimo, brojni analitičari 2016. godine bili su uvereni da je srpska dijaspora značajno uticala da tadašnji predsednički kandidat demokrata Hilari Klinton doživi poraz u državama u kojima je unapred bila proglašena za pobednika, a to su Ohajo, Indijana i Mičigen.

Pobeda Trampa u ovim nekadašnjim bastionima demokrata bila je iznenađenje, a predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu Danijela Sremac ukazala je da su naši zemljaci u Americi uglavnom tradicionalisti, dok Demokratska stranka podržava liberalne društvene stavove kao što su gej brakovi i druge teme. Takođe je ukazala da većina američkih Srba poistovećuje Hilari Klinton sa politikom njenog supruga Bila Klintona prema Srbiji devedesetih godina prošlog veka.

Doprinos dijaspore

– Ja sam u to vreme mnogo nastupala na TV stanicama i naši ljudi su videli da Trampovi republikanci definitivno nisu podržavali bombardovanje Srbije – ukazala je Danijela Sremac posle Trampove pobede 2016. godine.

Neven Cvetičanin iz Instituta za društvene nauke tada je ocenio da je srpska zajednica većinski glasala za Trampa, ali da bi bilo preterano reći da su bili odlučujući faktor.

– Doprinos srpskih glasova nije lako precizno izmeriti. Naša dijaspora jeste doprinela njegovoj pobedi, ne odlučujuće, ali su ti glasovi svakako bili bitni – ocenio je posle izbora 2016. Cvetičanin, a srpska zajednica u SAD odlučna je da ove godine pomogne ostvarenje još boljeg rezultata i poraz demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, bliskog porodici Klinton.

Divan pokret

Republikanski kandidat za kongresmena Dan Severson ocenio je da se demokrate okreću radikalnoj levici i dodao da američki Srbi odlično razumeju koliko taj proces može da bude destruktivan.

– Apsolutno je divno videti Srbe kako se udružuju kako bi sprečili da radikalna levica uspostavi nešto tako opasno u Americi – rekao je Severson kojeg su organizatori kampanje naših zemljaka proglasili “počasnim Srbinom”.

Bela kuća sluša glas Beograda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić još u junu je rekao da treba motivisati Srbe koji žive u SAD da glasaju za Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru 2020. On je ocenio da Trampova administracija za razliku od demokratske, ne smatra da je pitanje Kosova rešeno.

– Demokrate smatraju pitanje Kosova rešenim, a Trampova administracija da treba doći do kompromisa – rekao je Dačić.

On je nekoliko puta govorio o tome da je dolaskom Trampove administracije stav SAD prema pitanju Kosova promenjen, te da se politika više ne vodi po inerciji i da su voljni da saslušaju i argumente Beograda.

Tako je 2018. posle posete Beloj kući Dačić rekao da je za Beograd posebno značajna činjenica da je na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel koji je “imao sluha i pokazao razumevanje za interese Srbije”. Dačić je ispričao da su mu američki zvaničnici tada rekli da je njihova spoljna politika pre Trampa, bila vođena u jednom smeru, ali da su po prvi put oni spremni da saslušaju kreativna rešenja mogućih problema uključujući i Kosovo.

Od Bajdena ništa dobro

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka istakao je da Srbija nema mnogo prostora da utiče na politiku Džozefa Bajdena ukoliko on pobedi.

– On je vezan za region još od devedesetih godina i verovatno prati liniju koja od Srbije zahteva da prizna nezavisnost Kosova. Kod Trampa su američkom pregovaraču Ričardu Grenelu odrešene ruke i on može da donosi odluke mimo pristupa regionu koje SAD imaju od devedesetih. A ako dođe Bajden to će se vratiti na istu priču odranije – kaže Krstić.

Sahranili smo Klintonove

U Trampovoj pobedničkoj kampanji 2016. godine učestvovao je i naš zemljak Predrag Filipović. Posle izbora posetio je redakciju “Vesti” i s olakšanjem zaključio da su Klintonovi prošlost. On je tada zaključio da Srbi nisu dovoljno aktivno učestvovali u organizovanju kampanje, barem ne u parohiji u kojoj on živi, ali da su se spontano uključili.

– Fejsbuk je bio čudo. Tamo su debate bile žestoke od Havaja do Floride. Mnogo naših žena i devojaka odbranu Trampovog imena na društvenim mrežama shvatile kao ličnu odgovornost, i to na dnevnoj bazi. To su bili kilometarski dugi postovi koji počinju Trampom, a završavaju se Nemanjićima, bitkama iz Prvog svetskog rata, svakako i Kosovom. Klintonovima (demokrate), očito, nismo oprostili bombe i rakete.

Imajući u vidu rezultate u državama u kojima je najviše našeg življa u Americi verujem da smo baš mi, američki Srbi, bili taj jezičak na vagi koji je presudio – pričao je Predrag za “Vesti”.

On se tada zapitao šta bi tek bilo da su se Srbi, kao velika nacionalna grupa u SAD, složno okupili oko tog Trampa i zaključio “možda idući put”.

Taj trenutak je došao.

Manje rata i zla u svetu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je Srbe u Americi da se uključe u kampanju “Srbi za Trampa”, saopšteno je iz njegove stranke.

– Jedinstvena Srbija podržava kampanju koja je počela u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom “Srbi za Trampa'” s ciljem da aktuelni američki predsednik dobije i drugi mandat. Time pomoći matici u borbi za istinu i pravdu, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Svi znamo koliko je zla Srbiji nanela administracija na čelu sa Klintonovima, a takvu politiku bi sigurno nastavio i Trampov protivkandidat Džo Bajden, koji je još od 1990. godine sarađuje sa teroristom Ramušom Haradinajem i albanskom emigracijom u Americi. Kosovski Albanci upravo za to opstruiraju dijalog sa Beogradom i samo čekaju promenu na čelu Sjedinjenih Američkih Država. Za mene je bilo veoma bitno da je Tramp rekao da će se baviti svojom državom, a ne ratovima po svetu, što je i ispunio – rekao je Marković.