Tanjug

Srbija vodi svoju politiku, ni prorusku, ni prozapadnu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obelodanio da su mu svi svetski lideri u Davosu zamerili što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

– Svi mi zameraju, ja sam crna ovca. Nisu mi tražili, znaju da to ne ide tako lako, oni govore šta oni očekuju, ali ništa ne traže. Ne ide to baš tako, tražili su otvoreno dok Srbija nije bila država – rekao je za RTS.

Ukazuje da za sada ne postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji.

– Šta će biti u budućnosti, ja ne znam, ne znam šta život donosi. Nisam od onih koji se zaklinju, pa ne ispune, ja više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto – naveo je Vučić.

Najavio je da će sa šefom ruske države Vladimirom Putinom razgovarati u nedelju u 11 sati. Uveren je da će to biti ozbiljan, korektan razgovor, da će govoriti o gasnom ugovoru, saradnji i drugim pitanjima.

– Uskoro će biti važnih poseta iz Evrope, sveta i Rusije – napomenuo je Vučić.

Naglasio je da se rukovodstvo Srbije bori za interese države, mada, kako je rekao, ko zna kakve pretnje mogu da budu.

– Prošlo je 90 dana i Srbija vodi istu politiku, jedina u celoj Evropi, jedna mala zemlja, brojčano malog, ali ponositog naroda, vodi svoju politiku. Ne prorusku, ne prozapadnu, vodi svoju politiku – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je juče prilikom obilaska Obilaznice oko Beograda kazao da Srbija jedina u Evropi ima istu, pravičnu poziciju, usklađenu sa njenim najvišim interesima: poziciju ozbiljnosti, odgovornosti i poštovanja međunarodnog javnog prava. To što se, kako je rekao, ne busa u prsa i ne drži herojske govore, već razmišlja koliko košta kilometar puta i gde naći novac za to i kako obezbediti sve što za to treba, druga je stvar koja pokazuje razliku u posvećenosti, odgovornosti i svemu drugom.

– Vlast u Srbiji ponaša se odgovorno i nisu nam potrebna velika zaklinjanja – kazao je i političarima koji prognoziraju da će uvesti sankcije Rusiji, poručio da “manje budu baba Vanga, a malo više odgovorni političari koji će se baviti potrebama svog naroda”.

Vučić je negirao da su oni koji su sada na vlasti uvodili sankcije Republici Srpskoj 1994, ali da jesu neki koji su sada partneri vlasti.

– Nikada sankcije našem narodu nismo uvodili. Jesu neki drugi koji su naši partneri, ali to je druga stvar – rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama a na kojoj maturanti u Slavonskom Brodu zajedno sa profesorkom u maskirnim pantalonama šalju ustaški pozdrav, kaže da nema nikakva saznanja o tome i da zato ne želi da komentariše.

Dodaje da ne zna da li je prava fotografija ili foto-montaža, ali je uveren da će organi vlasti u Hrvatskoj znati da preduzmu šta je potrebno.

– Fašizam je teška bolest protiv koje moramo da se borimo na svakom mestu i verujem da ćemo ukazivanjem na to kakva je to pošast bila, ali i ne umanjujući mogućnost obnove takve bolesti u Evropi i svetu, sprečiti da se to dogodi – kazao je Vučić.

Bez reči uvrede

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija na evropskom putu, a da nikoga nije uvredila, da ničim nije doprinela sukobu, kao i da vodi samostalnu i nezavisnu politiku.

– Ponosan sam na svoju zemlju i na rukovodstvo koje nam je omogućilo da takvu politiku vodimo – naveo je on.

Histerija u Zagrebu

Predsednik Srbije je kazao da napadi iz Hrvatske na premijerku Anu Brnabić mnogo više govore o onima koji je napadaju, nego o njoj.

– Kada histerija nastane, tu nema ozbiljnih argumenata. Kada vređate Anu Brnabić onako jadno i na ličnoj osnovi, mnogo više govorite o sebi, nego o njoj – prokomentarisao je reči hrvatskog predsednika Zorana Milanovića.

Povodom srpskih optužnica protiv hrvatskih oficira kazao je da je važno da se pokaže da ratni zločini ne mogu da ostanu nekažnjeni.

– Sve ostalo, sve te političke igre, vriska, dreka, histerija, nikome nisu naročito bitne. To je politički folklor, nažalost – ocenio je Vučić.

Saobraćajna žila kucavica

Predsednik je istakao ogroman značaj obilaznice za Beograd i Srbiju. Poručio je da u ovo teško vreme za sve Srbija mora da radi i gradi, vredno i posvećeno, da gleda sebe i da radi na ekonomskom napretku.

– Ova obilaznica je žila kucavica, za Beograd i celu Srbiju, možda i najvažnija putna komunikacija, o kojoj se ne priča mnogo, ali nam ona rešava bezbroj problema, svih u Srbiji – rekao je Vučić i pojasnio da će obilaznicom moći da ide neko ko želi za Niš ili na auto-put “Miloš Veliki”, a kamioni neće morati da idu kroz centar grada.