EPA
Imunizacija ne staje: Redovi za vakcinisanje u Beogradu

Srbija je sa sedam miliona stanovnika po veličini slična Austriji, ali je po pitanju vakcinacije u međuvremenu rekordnim tempom daleko ispred, ocenjuje se u tekstu “Srbija na tragu Izraela”, koji je objavio bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

U tekstu dopisnika austrijskog javnog servisa ORF sa Balkana Kristijana Veršica opisano je kako Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju, uz brojne pohvale na račun pripreme i organizacije.

Naveo je da su dve hale na Beogradskom sajmu najveći centri za vakcinaciju, ali i ukazao da u celoj Srbiji ima više od 40 centara za imunizaciju, koja se sprovodi i u domovima zdravlja u gradovima i opštinama.

Opisao je detaljno i proces vakcinacije na Beogradskom sajmu, prenevši da tamo radi 25 volontera, više od 50 lekara i medicinskih sestara, kao i oko 40 IT eksperata.

Na dan kada je obišao centar za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, kako je napisao, u Srbiji je vakcinisano 36.000 ljudi.

– Trenutne brojke pokazao mi je, na moj zahtev, na svom mobilnom telefonu Vukašin Grozdić iz kabineta premijerke Ane Brnabić. Dnevni broj vakcinisanih može se naći i na sajtu Vlade, kao i ukupan broj vakcinisanih, ali i putanju svake doze vakcine od dolaska u zemlju – naglasio je on.

Veršic je ukazao i da je do sredine prošle nedelje vakcinisano oko 350.000 ljudi, koji su se prijavili preko elektronskog portala, na kojem ostavljaju lične podatke, među kojima su i podaci o mogućim alergijama ili bolestima, a naravno i mesto boravka. Pravo na vakcinu imaju i stranci koji žive u Srbiji, podsetio je dopisnik ORF.