Instagram

Predsednik Aleksandar Vučić u Obrenovcu obišao je 90 miliona evra vredne radove na revitalizaciji bloka B1 u Termoelektrani “Nikola Tesla” B i najavio da će oni biti završeni 25. novembra.

Vučić je istakao da je urađen veliki posao koji će obezbediti Srbiji stabilno snabdevanje strujom tokom zime, ali i najavio da će tek biti doneta odluka da li će Srbija učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će sama praviti male modularne atomske reaktore.

– Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i svakako ćemo raditi na dobijanju struje iz energije sunca i vetra i drugih obnovljivih izvora. Ali moramo da pravimo i bazne kapacitete, dakle ono što sigurno donosi struju bez obzira na meteorološke uslove. EU treba da donese zaključak u vezi sa korišćenjem nuklearki, a videćemo da li će Srbija imati dovoljno para u narednih 10 ili 15 godina i za atomsku energiju, pošto ćemo trošiti sve više struje i gasa. U godinama pred nama donećemo odluku da li da učestvujemo u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne – rekao je Vučić.

Da podsetimo, Srbija je već predložila Mađarskoj da učestvuje sa pet do deset odsto u gradnji kuklearke u Pakšu i da odatle koristi isto toliko struje. Druga moguća opcija je izgradnja modularnih reaktora koji u nuklearnoj tehnici ne predstavljaju ništa novo.

Ploveća elektrana

Njihovi prethodnici su kompaktni reaktori koji se već decenijama koriste za pogon ledolomaca, nosača aviona i podmornica. Pritom, slične su reaktore SAD i nekadašnji Sovjetski Savez još od pedesetih godina prošlog veka koristili za snabdevanje energijom izolovanih vojnih baza u nepristupačnim oblastima, na primer na Arktiku.

Na osnovu takvih reaktora razvijena je i prva ploveća nuklearna elektrana na svetu. To je ruska nuklearna elektrana “Akademik Lomonosov” vredna 630 miliona evra koju čine dva reaktora snage po 35 megavata. Reč je o brodu koji je izgradilo državno preduzeće Rosatom i od 2019. godine snabdeva strujom Čukotsko poluostrvo nadomak američke Aljaske. Zanimljivo je i da je ta ploveća elektrana zamenila dosadašnju NE Bilibino.

Povećana bezbednost

Modularni nuklearni reaktori svoju svrhu su našli pre svega u privredi, jer se osim za izolovane geografske oblasti grade za snabdevanje strujom pojedinih velikih industrijskih pogona ili zona. Sve svetske nuklearne sile, pre svega SAD, Kanada, Velika Britanija, Rusija, Indija i Kina, ali i manje poput Argentine, uložile su značajna sredstva u razvoj ove tehnologije. S obzirom na male razmere, veća je hermetičnost i povećana bezbednost u odnosu na standardne atomske centrale.

Struja neće poskupeti

Vučić je poručio da se o eventualnom poskupljenju struje za građane do sada nije ni razgovaralo. Međutim, narednih dana će se odlučiti o ceni za privredu.

– Cena za privredu moraće da bude povoljnija nego na berzi, ali ipak nešto viša, kako bi time bila zadovoljna preduzeća, ali da EPS ne bude oštećen. Kod nas su više plate nego u regionu, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati do 63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa – rekao je Vučić.

Radnici su naši heroji

Vučić je istakao da će blok B1 Termoelektrane “Nikola Tesla” B biti uključen na mrežu 26. novembra, u vreme kada je planiran njegov susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kao što smo pisali, tada će se razgovarati da Srbija i po novom ugovoru od januara dobija gas po dosadašnjoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, i to uprkos berzanskoj vrednosti od oko 900 dolara ove sedmice.

– Od tog dana više nećemo imati problema sa strujom. Srbija zimi neće morati po visokim cenama da uvozi struju – rekao je Vučić.

On je naveo je primere da Severna Makedonija uzima lignit sa KiM, kao i da Crna Gora i Albanija uvoze oko 50 odsto struje. On je dodao je da se naša zemlja svakako u ovoj situaciji bolje snašla od zemalja u okruženju, ali da to ne bismo uspeli da nije bilo fantastičnih radnika, koje je nazvao herojima.

– Ovo su pravi heroji koj su danonoćno radili najteže poslove. Imali su čak 58.000 zavarivanja i imaju pristojne plate, u proseku oko 105.000 dinara. Rade u veoma teškim uslovima, ali zahvaljujući njima Srbija ima na dnevnom nivou 650 megavata struje i od toga živi. Uradili ste veliki posao za državu – rekao je predsednik radnicima.

Ceo blok na evropskom nivou

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da je stabilnost termoelektrana važna za normalno funkcionisanje države i privrede.

– Sve ovo ovde je nova oprema. Cela Temoelektrana “Nikola Tesla” B biće na nivou poljskih. Možemo da kažemo da je na nivou najmodernijih evropskih – rekao je Vučić.

Radovi koje izvode uglavnom srpske firme počeli su 2. maja ove godine, a planirano je da traju do 28. novembra. Snaga ovog bloka modernizacijom povećana je za 20 megavata.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić naglasio je da se revitalizacija bloka B1 sprovodi prvi put nakon 40 godina neprestanog rada. Zamenjeni su turbina, generator, mlinovi i kotlovi. Nova turbina i generator koštali su 20 miliona evra, dok je 70 miliona uloženo u kotlove.

Grčić je istakao da su čak 70 odsto posla na ugradnji kotlova izvele srpske firme predvođene preduzećem PRO TENT koje je nastalo nakon reorganizacije EPS-a.