Tanjug

General Ljubiša Diković, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, u razgovoru za “Vesti” ističe da Srbija ne zvecka oružjem, niti se utrkuje u naoružanju, ali je dovoljno osposobljena i opremljena da odgovori svakom bezbednosnom izazovu.

Mnogi tvrde da Srbija prednjači u regionalnoj trci u naoružavanju?

– Ne znam kad je to Srbija zveckala oružjem ili se “trkala” sa nekom državom u nabavci tehnike ili vojne opreme. Snaga svake države se određuje ne samo kroz njenu ekonomsku, već i vojnu moć. Te dve komponente je gotovo nemoguće razdvojiti. Otuda Srbija nema nameru da se s bilo kim utrkuje u naoružavanju već to čini isključivo u sopstvenom interesu, a to je zaštita sopstvene teritorije i naroda. Morate znati da je za svaku ozbiljnu državu od ključnog značaja predviđanje događaja i priprema adekvatnih odgovora. Nikad i nigde se na silu nije moglo odgovarati “gandijevski”. Dakle, jake oružane snage su ključan faktor odvraćanja za svaku državu, pa tako i našu.

Da li su i učestale vojne vežbe jasna poruka da se Srbija neće “gandijevski braniti”? S druge strane, čini se da se na ovim vežbama “proigravaju” mnogi ratni scenariji poput “oslobađanja zauzetog dela teritorije”?

– Vojne vežbe pre svega imaju za cilj proveru osposobljenosti vojske za njenu osnovnu funkciju. Na njima se najbolje može oceniti osposobljenog i koordinacija celog sistema. Svi segmenti vežbe se zato ocenjuju i analiziraju i na osnovu toga se otklanjaju eventualni propusti. Takođe, vojne vežbe su važne kako bi građani naše zemlje videli osposobljenost svoje vojske, shvatili da ulaganje u Vojsku Srbije nije bacanje para, već garancija zaštite od svake moguće spoljne opasnosti. Ali takođe je istina i da svaka vojna vežba nosi i neku vrstu poruke, uključujući i različite “scenarije” uigravanja jedinica.

Službovali ste u Sarajevu kada je počeo rat 1992. Čini se da se danas u Bosni “kuva” kao tada?

– Situacija u BiH jeste složena i tamo definitivno ne rade svi u interesu mira. Ali uveren sam i da su svi narodi u BiH svesni da sukobi nikome dobra nisu doneli, kao što nisu devedesetih. Zato je rešenje u poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svako drugo rešenje bi proizvelo nezadovoljstvo konstitutivnih naroda.

Kako opisujete situaciju na Kosovu?

– I situacija u južnoj srpskoj pokrajini se može oceniti kao složena. Iz bezbednosnog ugla reč je o stanju zamrznutog konflikta u kome uvek može doći do određenih bezbednosnih problema. Ipak, iskreno se nadam da su ratovi na ovim prostorima završeni i prevaziđeni. Pregovori jesu mukotrpni, iziskuju i puno vremena i odricanja, zahtevaju kompromise, ali su jedino ispravno rešenje.

Čini se da prištinska administracija ne misli tako, jer se tzv. Vojska Kosova sve više naoružava?

– Oni se praktično naoružavaju od trenutka kada su snage bezbednosti Srbije i SRJ izašle sa prostora Kosova. Od tada se radi na formiranju kosovskih oružanih snaga i na njihovom obučavanju i opremanju. To rade timovi NATO i to je opšte poznato, mada oni uporno negiraju. Ali to čine i dan-danas. Nisam siguran da je to u interesu bezbednosti, a sasvim je jasno da nije u funkciji očuvanja mira. Nažalost, Srbija ne može na to da utiče, ali zato može da jača svoju borbenu sposobnost kako bi, u slučaju potrebne, mogla adekvatno da odgovori.

Da li pretpostavljate takav ishod?

– Ne. Naša politika ne ide u pravcu ratnih rešenja ili sukoba, već upravo suprotno, u pravcu postizanja dogovora. Ali u slučaju da druga strana ne želi da se problemi rešavaju mirnim putem tada morate da imate spreman odgovor i za takvu opciju. Zato je Srbiji potrebna jaka vojska. To će biti nužna realnost još godinama i tu ne mislim samo na situaciju na Kosovu. Bez obzira na to što mnogi u našem okruženju pričaju kako rade isključivo u funkciji mira, takođe vidimo i da se naoružavaju.

Jedna od tih država je Hrvatska koja nabavlja nove lovačke avione?

– Tako je. Pritom je Hrvatska članica NATO i opet se naoružava. Ali nije i jedina država koja to čini. Otuda ni Srbija ne sme da se uspava. Bez obzira na to koliko sam uveren da su ratovi i sukobi za nama i da će se problemi rešavati mirnim putem, Srbija mora da ima oružane snage koje mogu da odgovore svakom potencijalnom izazovu.

Ekonomska i vojna moć stub države: Ljubiša Diković

Razvoj namenske industrije

Kako ste zadovoljni razvojem Vojske Srbije, ako se setimo da su, ne tako davno, tenkovi prodavani u staro gvožđe?

– Mnogi koji su radili u sistemu odbrane bili su svedoci takvih državnih odluka da se vojska brojčano smanjuje ili da se tenkovi prodaju za po 8.000-9.000 dolara. U tim procenama su činjene greške, ali to je bilo takvo vreme. Veoma je važno da iz svega izvučemo pouke i da se posvetimo planiranju razvoja vojske, oslanjajući se pre svega na sopstvene kapacitete. Bio sam svedok kada je predsednik Vučić naložio da se za potrebe naših specijalnih jedinica nabavi najsavremenije naoružanje, a posebno puške. Generalštab je analizirao koje bi jurišne puške bile najbolje i složili smo se da budu proizvođača Hekler i Koh. Međutim, kada smo odlučili da ih kupimo Nemci nisu hteli da nam prodaju. Dakle, ako nemate izgrađene sopstvene kapacitete lako možete ući u problem. E, zbog toga je važno razvijati namensku industriju.

Čini se da nikad nije bilo više novih proizvoda namenske industrije?

– Hvala Bogu mi imamo dovoljno intelektualne snage i danas se dosta ulaže, pa je napredak vidljiv i to me raduje. Na nedavnoj vežbi na Pešteru videli smo borbena sredstva koja su i te kako efikasna i pritom su, rame uz rame sa najsavremenijim u svetu. Naša namenska industrija ima tradiciju i dobro je što se dosta proizvoda uvodi u naoružanje Vojske Srbije, ali i izvozi.

Modernizacija

Već tri godine ste penzioner. Pratite li i dalje stanje u Vojsci?

– Naravno. Pomno pratim sve i raduju me uspesi. Aktuelno stanje u Vojsci Srbije je dobro i ona se svakim danom sve više razvija, posebno kad je reč o savremenim tipovima naoružanja i opreme. Nekad su neka oružja bila funkcionalna i po 30 godina, a danas su prevaziđena već posle desetak, jer se pojavilo nešto bolje, savremenije. Naravno, ne može Srbija da nabavi sve, ali zato možemo u skladu sa ekonomskim mogućnostima da pratimo trendove i prilagodimo sredstva našim uslovima i potrebama.