EPA/Michael Kooren
Razljutili tužioca: Jovica Stanišić i Franko Simatović

Nekadašnji čelnici rasformirane Službe državne bezbednosti, Jovica Stanišić (71) i Franko Simatović (71) novom prvostepenom presudom Mehanizma za krivične sudove u Hagu, osuđeni su na po 12 godina zatvora.

Bio je to i poslednji proces u Hagu u kome se utvrđivala odgovornost zvaničnika Srbije za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

Srpski advokat Toma Fila kaže da je posle ove presude sada i pravosnažno utvrđeno da Srbija nema nikakve veze sa organizovanjem, planiranjem ili izvršenjem ratnih zločina niti na teritoriji Bosne niti Hrvatske.

– Ironično, ovo je odlična presuda za Srbiju, jer je propao poslednji pokušaj da se okrivi za udruženi zločinački poduhvat. Nažalost, ova presuda je istovremeno i potpuno besmislena jer su Stanišić i Simatović osuđeni samo zato što su učestvovali u obuci jedinica koje su kasnije počinile neke zločine. To je besmislena logika, ali sudije su očigledno morale nekom kaznom da opravdaju četiri godine vođenja novog procesa – ističe Fila za “Vesti”.

BESMISLENA LOGIKA: Toma Fila

On nije želeo detaljnije da komentariše detalje presude objašnjavajući da je to nemoguće na osnovu sažetka pročitanog na njenom izricanju, ali navodi da je tužilaštvo još jednom doživelo težak poraz.

– Može Serž Bramerc da hvali ovu presudu koliko hoće, ali njegov tužilac je iz sudnice izašao besan kao ris. Kako i ne bi kada je 98 odsto optužnice palo, i za Bosnu i za Hrvatsku, a pritom je poslednji pokušaj da se Srbiji kroz ovo suđenje “prikači” Udruženi zločinački poduhvat pukao kao balon od sapunice. Zato su nervozni i Plenković i ovi u Bosni.

Advokat Branislav Tapušković je uveren da je izrečena kazna “solomonsko rešenje”.

– Ovo je rešenje da se pokrije pritvor. Način na koji je obrazložena presuda je težak za komentarisanje jer je utvrđena njihova odgovornost u vezi sa jednom lokacijom, iako nije utvrđena njihova veza sa zločinima. Prvi put, od kada pratim ova suđenja, čujem ovo i veoma sam zatečen – ističe Tapušković koji se slaže sa Filom da je za Srbiju veoma važno to što je otpala optužnica o umešanosti države u događaje u Bosni i Hrvatskoj.

Solomonsko rešenje: Branislav Tapušković

Odbrana će se žaliti

Mihajlo Bakrač, advokat Franka Simatovića izjavio je da će se odbrana žaliti na prvostepenu presudu zato što je očekivao da će sudsko veće uvažiti prvu prvostepenu presudu po kojoj su Simatović i Stanišić bili oslobođeni krivice.

On je rekao da je dobro što je u presudi otpalo 97 odsto optužnice, a da je presuda “kompromisna” kako bi se pokrilo vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru.

– Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna, sve dok ne dobijem zvanično presudu, mislim da Simatoviću fali dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, a Jovici Stanišiću je ostalo više jer se nije pojavljivao na ponovljenom suđenju – rekao je Bakrač.

Najduži haški proces

Proces Stanišiću i Simatoviću je i zvanično najduži proces koji se odvijao pred Haškim tribunalom zato što je, samo do sada trajao punih 18 godina.

Prvobitna optužnica podnesena je 1. maja 2003, a ona po kojoj su na kraju i odgovarali 10. jula 2008.

Prvostepenom presudom od 30. maja 2013. obojica su oslobođeni krivice po svim tačkama, ali je presudom Žalbenog veća dve godine kasnije naloženo da se suđenje ponovi.

Sude Srbima, a ne istini

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je komentarišući presudu ocenio da je doneta u sudu koji je napravljen da bi “sudio Srbima, a ne istini”.

– Zanimljiv je mehanizam, kako to rade, kada su Gotovinu osudili za zločine u Oluji, sledeća presuda je bila da je nevin, a kada Srbe označe nevinim, sledeća presuda je da su krivi. Haški tribunal je napravljen da bi sudio Srbima, odnosno da bi sudio Srbiji – rekao je on za TV Pink i naveo da je to i “zajednički stav” predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijerke Srbije, Ane Brnabić.