pixabay.com

Da metla može da bude i nacionalni ponos i dobar izvozni adut, potvrđuje ni manje, ni više nego – metla! Naša zemlja je među prvima u svetu po proizvodnji sirkove metle.

Samo u jednoj fabrici metli, prozivodnja dostiže do 50.000 komada na mesečnom nivou. Što se tiče statističkih podataka, Srbija od izvoza metli godišnje zaradi više od šest miliona evra, a taj broj neprestano raste, navode u Privrednoj komori Vojvodine.

Najviše metli i četki proizvode zanatlije u Selenči i Bačkom Petrovcu i Kanjiži. U prethodne tri godine iz Srbije je izvezeno metli i četki u vrednosti 30 miliona evra, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije. U Evropi smo glavni proizvođači i izvoznici isključivo sirkove metle, a u svetskom rangu, Srbija je četvrta. Metla sirkovača ima odličan rejting na evropskom tržištu, a vredni metlari ne mogu da naprave koliko se traže metle. Cena je problem jer dok u Evropskoj uniji košta pet evra, kod nas u Srbiji je od 1,5 do 2 evra po komadu.

Veću vrednost od Srbije u ovom domenu imaju samo Kina, Meksiko, Indonezija i Šri Lanka, a daleko iza nas ostaju SAD. Četke i metle najviše izvozimo u Italiju i Nemačku, ali i u Mađarsku, Hrvatsku, Švajcarsku i Francusku. Četkama i metlama iz Srbije čisti se i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Jordanu, Nigeriji, Maroku, Ekvatorijalnoj Gvineji, Kini, Uzbekistanu.