Youtube/Otvoreni studio
Albanski političari dali krila ekstremistima: Uvredljive poruke na crkvi u Prištini

Pritisci, pretnje i ucene Prištine pojačani su uoči nastavka dijaloga sa Beogradom u Briselu, gde će u utorak stavove o Kosovu i Metohiji ukrstiti srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnici kosovskih Albanaca, na čijem čelu će biti premijer prištinske vlade Aljbin Kurti.

Provokacije i zapaljiva retorika prištinskih zvaničnika dali su krila ekstremistima, koji su se ponovo obrušili na pravoslavne hramove i krajem prošle nedelje oskrnavili crkvu Hrista Spasa u Prištini, i to svega nekoliko sati nakon prve liturgije u njoj posle pune 23 godine, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Priština je ubrzo dodatno zaoštrila situaciju odlukom da zabrani ulazak ministarki Dariji Kisić Tepavčević iako je ona profesor Medicinskog fakulteta prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Sa prelaza je udaljena i grupa hodočasnika, koja je planirala da obiđe Pećku patrijaršiju, Dečane i druge srpske svetinje, a ulazak nije dozvoljen ni alpinistima koji su se uputili na Šar planinu. Obe grupe nakon višesatnog čekanja vraćene su uz rešenje o zabrani ulaska na teritoriju Kosova.

Tome treba dodati i novu pretnju Aljbina Kurtija tužbom za genocid, kao i njegovo odbijanje da potpiše Deklaraciju o regionalnoj saradnji, ali i poslednji izveštaj takozvane vlade Kosova, u kojem se, uoči dijaloga Beograda i Prištine, ne pominje ni eskalacija napada na srpske svetinje ili formiranje Zajednice srpskih opština, već je ovaj dokument fokusiran na navodnu “nefunkcionalnost” severa Kosova.

Analitičari nemaju dileme da su poslednji incidenti na Kosovu rezultat oprobanog albanskog recepta pred sve dosadašnje pregovore.

S tom ocenom se slaže i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji upozorava da je reč o orkestriranim provokacijama, kao i da se “pritisci na predsednika Aleksandra Vučića i državu Srbiju pojačavaju kako se približava nastavak dijaloga Beograd i Prištine u Briselu”.

– Dobro smo razumeli tu poruku, ali ih molimo da se ne igraju sa bezbednošću srpskog naroda na KiM, a pogotovo na severu KiM – poručio je Petković.

Novi predsednik Udruženja novinara Srbije, ali i dugogodišnji novinar sa Kosova, Živojin Rakočević, ocenjuje za “Vesti” da su pritisci na Srbiju sada dobili “svoj ogoljen i brutalan oblik”.

– Cilj tih pritisaka je jasan, a to je međusobno priznanje Srbije i Kosova. Kada je prekršeno međunarodno pravo i legalizovana nepravda, sasvim je logično da se posle toga od Srbije traži i da ukine samu sebe – ističe Rakočević.

Prema njegovim rečima, zabrana ulaska zvaničnika Srbije ili hodočasnika nije nimalo slučajna.

– Diskriminacija i zabrana kretanja bi valjda trebalo da bude opšte mesto u poštovanju osnovnih ljudskih prava, ali pokazuje se suprotno. Zabrana ulaska ministarki Kisić Tepavčević je planirana i pripremana, jer se na taj način simbolično zaustavlja Srbija i njen uticaj. Mnogo su opasniji i dublji slučajevi svakodnevnog provociranja, uzimanja pravde u svoje ruke od strane policije i administracije, a to su slučajevi arogancije, ponižavanja, insistiranja na upotrebi albanskog jezika i detaljni pretresi. Sve to doprinosi strahu i nepoverenju običnih ljudi. Jednom Srbinu u Metohiji nedavno je oduzeta lična karta, koja mu je izdata kao raseljeniku iz Peći. Ni to nije bilo dovoljno, već su mu naplatili 100 evra kaznu – objašnjava Rakočević.

Sporazum već pripremljen

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Ljuban Karan uveren je da će se pritisci na Srbiju i njeno rukovodstvo pojačavati kako pregovori budu odmicali.

– Ti pritisci će kulminirati u fazi kada zapadne sile budu zahtevale da se potpiše nekakav obavezujući sporazum. Taj sporazum je verovatno negde već pripremljen, naravno na štetu Srba i Srbije. Jedino što su Srbi sada postali iskusni i oprezni, pa neće olako ulaziti u “dvosmislene zamke”. To bi moglo stvoriti i veliku nervozu na Zapadu, posebno u SAD, kojima se odjednom veoma žuri i žele da stvari prelome preko kolena, onako kako njima odgovara – da finale svega bude međunarodno priznata NATO država Kosovo – tvrdi Karan.

Zaštititi svetinje

Živojin Rakočević ističe da zabrinjava prolećni talas napada na SPC.

– Ti napadi su deo ideologije koju u Prištini oličavaju dvoje novih ekstremističkih političara – Aljbin Kurti i Vjosa Osmani. Njihova retorika, delovanje i odnos prema drugima direktno podstiče napade na SPC i srpski narod. Premijer i predsednica Kosova su inspiracija desetinama napada u proteklom periodu i samo je pitanje vremena i trenutka kada će se te kamenice pretvoriti u Molotovljeve koktele i čitav prostor gurnuti u potpuni haos – upozorava Rakočević.