Tanjug
Imamo najmanji pad ekonomije: Aleksandar Vučić sa saradnicima

Po novoj proceni MMF-a Srbija će biti prva u Evropi po stopi rasta, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da će MMF zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj “korona godini” biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi.

Radiće se i na tome, kako je naglasio, da rast bude nula, ili 0,1 – 0,2 odsto, tako da Srbija bude jedina zemlja u Evropi sa pozitivnim rastom.

– Do ove druge procene bili smo drugi iza Litvanije, a sada će po novoj proceni Srbija biti najbolja u Evropi po stopi rasta. Srbija će 2020. godinu završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom, kao prva u Evropi – poručio je Vučić nakon video-sastanka sa šefom delegacije Misije MMF Janom Kejsom Martejnom. Ukazao je da je “naša prva procena da imamo minimalno, ali pozitivan rast BDP-a u trećem kvartalu”.

– To je veoma teško, jer smo u trećem kvartalu bili užasno pogođeni korona krizom – dodao je Vučić.

Održati ovaj nivo: Mlađen Kovačević

Ekonomista Mlađen Kovačević za “Vesti” kaže da je lepo čuti pohvale međunarodnih eksperata.

– Kako stvari stoje, situacija je dobra i prognoze su optimistične. Samo da se održi ovaj nivo i ono što je naročito važno da bude stabilna epidemiološka situacija – ističe dr Kovačević.

Ono što je za Srbiju važno jeste i kako će se kretati privredni rast u Nemačkoj, Austriji i Italiji, jer Srbija najviše posluje sa ovim zemljama.

– Poljoprivreda se dobro pokazala i to je dobro za našu zemlju. Naravno, dalja situacija će zavisiti od razvoja korona virusa i zato svi moramo biti oprezni. Takođe, važan je smer epidemije u zemljama sa kojima najviše poslujemo, pre svega u Nemačkoj – kaže ekonomista Danilo Šuković za “Vesti”.

Oprez zbog epidemije: Danilo Šuković

Šef Delegacije MMF-a Jan Kejs Martejn istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da Srbiji nije neophodna finansijska podrška i da bi, prema tome, naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je, uprkos teškim uslovima pandemije korona virusa, pokazala stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

To nije slučaj sa zemljama regiona, gde su projekcije i trendovi znatno gori. Tako se za Bosnu i Hercegovinu predviđa pad od 6,5 odsto, za Sloveniju 6,7 a za Hrvatsku od devet procenata.

Severna Makedonija će imati pad od 5,4 odsto, Albanija 7,5 odsto, Bugarska pad od četiri odsto, a Rumunija 4,8 odsto.

Za Crnu Goru prognozira se skoro šest puta veći pad nego za Srbiju – 12 odsto.

Za neke od najrazvijenijih svetskih ekonomija Međunarodni monetarni fond predviđa osetan pad. Tako se prognozira da će Francuska i Velika Britanija imati identičan pad – čak 9,8 odsto.

Nemačka je nešto bezbednija, pa tako u njenoj budućnosti MMF vidi pad od šest odsto.

Dobre prognoze za Kinu

Kada je reč o dve najjače svetske ekonomije, Sjedinjenim Američkim Državama se predviđa pad od 4,3 odsto. Na drugoj strani, Kina je nakon svih nedaća sa pandemijom uspela da se izbori za dobre prognoze, pa tako analize pokazuju da je očekuje rast od 1,9 odsto.

Povećanje plata

Aleksandar Vučić rekao je da su pokrenuti i razgovori o povećanju plata.

– Mi smo sa MMF-om prvi put počeli razgovor i vezi s platama. Oni su skeptični, a mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru – naveo je predsednik. Rekao je da bi, ako bi se tako dogovorili, prosečna plata porasla sa 510-515 evra na 540 evra u martu.

– Gledaćemo da ponovo nešto više podignemo plate medicinskom osoblju – najavio je Vučić.