Tanjug
Istorijsko breme: Aleksandar Vučić

Pritisci Zapada u nastojanju da zatvori kosovsko pitanje dosegli su nivo pretnje izolacijom, povlačenjem investicija i vraćanjem viza za EU. Predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju naciji poručio je da uprkos tome razgovori moraju da se nastave, a sagovornici “Vesti” ističu da Beograd ne sme da uđe u konfrontaciju, ali ni da popusti.

Vučić je ispričao da je bio dovoljno snažan da zapadnim emisarima u lice kaže šta će sve preuzeti na sebe, a šta ne može i istakao da je neophodno pokrenuti razgovor unutar društva.

– Nisam znao da li da se uhvatim za glavu, napustim prostoriju ili učinim nešto treće kada sam uvideo da njih argumenti ne zanimaju i da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija i izolacijom.

Grčevito sam morao da donosim odluke, jer su rekli moraš da se izjasniš, pa sam im kazao šta može i šta ne može – preneo je predsednik.

On je naglasio da Srbija mora da razgovara i nastavi evropski put, ne zato što obožava licemerje Evrope o poštovanju povelje UN i rezolucije 1244, već zato što bi bila izgubljena u slučaju izolacije. Vučić je naglasio da Srbija želi razgovore i da se konstruktivan prilaz problemu pokaže na svakom mestu, ali i da obe strane moraju da čine ustupke.

Vera u predsednika

Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, dešava se ono na šta je predsednik upozoravao, odnosno da će s vremenom pritisak jačati.

– Pred snažnim smo izazovima. Aljbin Kurti želi rat i incidenti na KiM su usmereni na izazivanje sukoba koji sprečava samo naša uzdržanost – kaže Graovac za “Vesti”.

Srbija je, tumači naš sagovornik, sada upozorena šta se može desiti ako ne prihvati da razgovara i skrenuta je pažnja da može biti još gore.

– Pritisci će jačati, a Zapad će tražiti načine za to. Sada čujemo za mogućnost povlačenje investicija i vraćanja viza za ulazak u EU. Ako bi to i preživeli, usledile bi jače mere koje bi stvorile problem u dotoku energenata. Nadam se ipak da će predsednik Srbije uz diplomatske veštine, veliki rad i energiju, tokom pregovora uspeti da isposluje bolji sporazum od ovog – zaključuje Graovac.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Srbija ne sme da poklekne.

– Srbija se našla pod većim pritiskom nego ranije. Međutim, Beograd ne sme da uđe u otvorenu konfrontaciju sa Zapadom, ali ni da popusti – kaže Anđelković za “Vesti”.

On smatra da države EU ne mogu da uvedu sankcije Srbiji zbog nepriznavanja tzv. Kosova, zato što nisu sve članice Unije priznale nezavisnost pokrajine.

Ostanimo smireni

– Dok Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar ne priznaju KiM, ne može politika sankcija da bude nešto iza čega je čitava EU. Rekao bih da se ovde se pre radi o iznošenju stavova pojedinih članica EU koji bi trebalo da parališu Beograd. Zato je bitno da budemo smireni i odmereni, ali da ne pokleknemo – objašnjava Anđelković.

On ističe da EU, kao ni Priština, ne poštuje Briselski sporazum iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kao i da stvaranje ZSO ne podrazumeva da je Srbija priznala Kosovo.

Prvo ZSO

Vučić je podsetio je da su predstavnici međunarodne zajednice uvek govorili da prištinski premijer Aljbin Kurti pravi probleme, ali da u svim dokumentima okrivljuju Srbiju.

– Problem je što Aljbin Kurti može da radi šta hoće i da bude nagrađen bezviznim režimom i prijemom kandidature za članstvo u EU i SE. Ipak, dolazimo do toga da je moguće da će prvo formirati ZSO, pošto sada postoji novi pregovarački okvir – naglasio je Vučić.

Ništa nije potpisano

Predsednik Vučić poručio je da su Srbiji potrebni mir i odgovoran pristup u teškom vremenu koje predstoji.

“Biće nam potrebno više truda, rada i energije, pre svega jedinstva. A narod ne mora da brine jer ništa nismo potpisali”, naveo je Vučić na Tviteru.

Borba za investicije

Vučić je podsetio da nemačke kompanije zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji, a američke, francuske i italijanske još toliko i da se od tih sredstava puni budžet i isplaćuju plate i penzije.

– Ne smemo da dopustimo situaciju u kojoj više ne bi bilo direktnih stranih investicija, moglo bi da dođe i do povlačenja postojećih – rekao je Vučić i podsetio da je 99 odsto zapadnih kompanija napustilo Rusiju za 15 dana.

Zlato pod nogama

Predsednik je obelodanio da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata, gde ga ima mnogo više nego u Žagubici.

– To je jedno od 100 najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i bolje od toga. Tačnu lokaciju znamo još jedna osoba i ja. Ne mogu da kažem gde je tačno, jer bi se svi tamo sjatili i zemlja bi poskupela do 50 puta – rekao je Vučić.

Priština će slušati SAD

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je video neke pozitivne reakcije u Beogradu i Prištini na aktuelni plan za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da se nada postizanju dogovora.

– U sadašnjoj krizi za Evropu nije dobra ideja da se održava zamrznuti sukob unutar kontinenta. Koristimo ovaj predlog kao platformu za nalaženje rešenja koje bi funkcionisalo za obe zemlje. To su rešenja koja otvaraju evroatlantski put, mogućnosti za ekonomsko povezivanje i štite manjinske zajednice. Ima razloga za optimizam – rekao je Eskobar.

Povodom reakcija iz Prištine na predlog sporazuma Eskobar je naveo da su i tamošnji političari zabrinuti.

– Tu još imamo posla, ali verujem da ćemo doći do cilja. Kosovo ima punu podršku SAD, dobar je partner i ne sumnjam u njih. Mislim da ćemo doći do onoga što želimo – kaže on.

Više rada za veći BDP

Za Srbiju je ključno da poveća stopu privrednog rasta, poručio je Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti mera za rast bruto društvenog proizvoda (BDP) kojoj je prisustvovao na poziv predsednice Vlade Ane Brnabić.

“Za mene je sastanak sa članovima Vlade i direktorima javnih preduzeća bio prilika da ih zamolim da ulože više energije, rada, truda i entuzijazma da bi Srbija nastavila ubrzano da napreduje. Moramo da očuvamo ili podignemo nivo zaposlenosti, da snažimo industriju i građevinarstvo, pravimo objekte u energetskoj infrastrukturi. Potreban nam je težak i naporan rad”, naveo je Vučić na Instagramu.

Samo da zaobiđe našu teritoriju

Aleksandar Vučić je rekao da je ovo njegov poslednji mandat na funkciji predsednika Srbije, kao i da se ne bi libio da podnese ostavku ako bi trebalo da kupi vreme za državu, ali da sada nije vreme za to.

– Znam šta je moja dužnost, kada je u pitanju država. A bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da joj u nekom trenutku kupim neko vreme ne bih se libio – rekao je Vučić.

On je naglasio da je “vojnik države”, a da se plaši jer mu se čini da će stanje u Ukrajini biti još gore, odnosno da će se sukobi proširiti.

– Sukob u Ukrajini se neće smirivati, već će se samo širiti. Vidite da to više nije samo rat Rusije s Ukrajinom uz određenu pomoć Zapada. Sad se to proširilo, a plašim se da će uskoro da zahvati i neke druge teritorije. Naše je da se postaramo da to ni u kom slučaju ne bude na našoj teritoriji. Međutim, u takvim uslovima ovi zahtevi Zapada će samo jače biti postavljeni pred Srbiju – rekao je predsednik Vučić i dodao da će sve teći kako predviđa, dok ne dođemo do trenutka kada ćemo morati da se izjasnimo.