pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je prošlog meseca, posle velikih manevara, da će Vojska Srbije za godinu dana biti dvostruko snažnija.

Prethodno je rebalansom budžeta izdvajanje za vojsku drastično uvećano za 44 odsto i od tada traju nagađanja u medijima, ali i u političkim i vojnim krugovima u Evropi i pre svega regionu s glavnim pitanjem koje će novo naoružanje Srbija da uvede. Tajnu je delom otkrio kiparski “Politis”, koji je najavio da će ova zemlja Srbiji da proda svojih 11 modernih helikoptera ruske proizvodnje Mi 35P.

Da podsetimo, Vučić je 6. marta najavio drastično povećanje nabavki za vojsku, a posebno je istakao helikoptere, da bi nešto kasnije vojni budžet Srbije bio uvećan sa 873 miliona na milijardu i 360 miliona evra, pre svega zahvaljujući velikom privrednom rastu.

“Politis” sada navodi da Srbija i Kipar pregovaraju o kupoprodaji 11 desantno-jurišnih helikoptera Mi 35P sve s opremom i naoružanjem. Prema tim izvorima, Savet ministara Kipra dao je zeleno svetlo za ove pregovore početkom godine. Navodi se da je srpska delegacija, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem, na Kipru boravila u aprilu ove godine. Tada je i tim srpskih tehničara posetio vojnu bazu “Andreas Papandreu” i pregledao helikoptere. Navodi se i da je srpska delegacija 20. maja poslala formalno pismo o namerama, pa je ostalo samo da Kipar da zvaničnu ponudu s određenom cenom.

Zajednički interes

Zanimljivo je da je srpsko Ministarstvo odbrane upravo u to vreme saopštilo da je Miloradović na Kipru i da se sastao sa komandantom Nacionalne garde generalom Dimokritosom Zervakisom i sekretarom Ministarstva odbrane Andreasom Lukasom, ali je samo škrto navedeno da je “potvrđena spremnost da se zajednički nastavi na jačanju i unapređenju vojne saradnje”.

Interesi Srbije i Kipra u ovom slučaju su se poklopili. Naime, Kipar je skupo platio savremene ruske helikoptere Mi35, ali je morao da prizemlji tu flotu kad se pridružio sankcijama EU protiv Moskve, jer više nije bilo mogućnosti za remont, održavanje i nabavku delova.

Jedinstvena prilika

“Politis” navodi da je kiparsko Ministarstvo odbrane procenilo da bi vraćanje u puno operativno stanje helikoptera

Mi35 koštalo oko 100 miliona evra. Pošto je neizvesno kada će se odnosi s Moskvom normalizovati, Kipar planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za 300 miliona evra.

S druge strane, Srbija je pre dve godine kupila četiri helikoptera Mi35, ali u najsavremenijoj “M” verziji sa sredstvima za noćno letenje i ovo je prilika da povoljno formira potpunu eskadrilu od 15 letelica kakva ne postoji u regionu. Tim pre što kiparski helikopteri “P” verzije imaju identično naoružanje kao srpski: protivoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, navođene rakete vazduh-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara… Dobri odnosi s Rusijom i domaći kapaciteti svakako daju mogućnost da Srbija, ako odluči da kupi helikoptere s Kipra, te letelice podigne do nivoa najsavremenije “M” varijante.

Nora ponos na paradi

Kipar i Srbija su već obavili jednu veću transakciju u oblasti namenske industrije. Navodno za 50 miliona dolara, Kipar je od Srbije kupio 24 haubice B52 Nora i osam lakih oklopnih vozila Miloš, što je ponosno prikazao na vojnoj paradi pre dve godine. To je bila prva velika narudžbina srpskog naoružanja sa Zapada i to od jedne članice EU. Ove godine, kao što smo pisali, pridružila se grčka koja je kupila veću količinu raketa za višecevne bacače.

Leteći tenk

Borbene helikoptere Mi 35M zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa u svetu nazivaju letećim tenkovima i važe za jedne od najboljih. Proizvodi ih Rostvertol iz Rostova na Donu, a u Rusiji je obavljena obuka naših letačkih i timova za tehničko održavanje.

Osnovna namena Mi 35M je dejstvo po ljudstvu i oklopnim vozilima neprijatelja. Ali ovaj helikopter može dejstvovati i po ciljevima u vazduhu, obavljati transport, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desant. Opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Poseduje širok dijapazon naoružanja do 2.400 kilograma na spoljnim nosačima uz automatske topove od 23 milimetra.

Stiže i BUK?

Vojska Srbije značajno je modernizovala svoju protivvazdušnu odbranu nabavkom francuskih raketa mistral i ruskih pancir S1. Nije vojna i poslovna tajna da Srbija želi da popuni svoj arsenal i drugim sredstvima, ali jeste kojim, a neki izvori navode da je to ruski sistem BUK namenjen uništenju letelica i krstarećih raketa.

Naime, specijalizovani vazduhoplovni portal Tango siks zapazio je detalj u vesti da je Namenska industrija Srbije zainteresovana da preuzme Vazduhoplovni zavod Kosmos iz Banjaluke. Direktor tog preduzeća Dušan Vještica to je potvrdio, ali i dodao da Srbija želi strateško partnerstvo sa čitavom namenskom industrijom RS.

Prema Vještičinim rečima, saradnja sa Srbijom bila bi novi životni ciklus Kosmosa koji bi i dalje radio na održavanju raketnih sistema PVO, “ali to više ne bi bili zastareli sistemi Neva ili Pečora, već moderni Pancir S1 i Buk koje je nabavila Srbija”.

Tango siks ukazao je i na izjavu analitičara da bi jedan od prvih poslova za Kosmos, nakon što bi ga preuzela Srbija, bio sa Egiptom, za koga postoje glasine da je zainteresovan da kupi srpske raketne sisteme PVO KUB M. Tako bi stari sistemi bili zamenjeni novim BUK. Kosmos bi potom imao vrlo važnu ulogu po pitanju remonta.

Zanimljivo je da je sredinom jula u poseti Kairu bila visoka delegacija predvođena ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem. Tada je sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje Egipta generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem potpisan memorandum o saradnji dveju zemalja.

Milionski posao

Kosmos skoro polovinu prihoda ostvaruje kroz saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije. Pre tri godine potpisali su ugovor o remontu raketnih sistema vredan dva miliona evra, prošle godine zajednički je realizovan posao od 1,1 milion evra, a drugi od 1,15 miliona je u toku. Direktor Vještica kaže da poslednjih pet godina Kosmos posluje pozitivno.