Tanjug
Buknulo iznad grada: Vršac

Strahovita suša i vrućine, ali i nesavesni pojedinci, stvorili su muke vatrogascima i građanima čije su se kuće i imanja našli nadomak vatrene stihije. Širom zemlje za samo 24 sata zabeležen je 151 požar na otvorenom i iscrpljeni vatrogasci s nestrpljenjem su dizali glavu ka nebu kako bi videli da li će se baš njima posrećiti prognoza meteorologa o jakim lokalnim padavinama.

Najdramatičnije je bilo na severnoj strani Vršačkog brega, gde su goreli nisko rastinje i šuma zlokobno obasjavajući grad. Dok su Vrščani kroz izmaglicu dima pokušavali da nazru šta se dešava, na breg je stiglo 50 vatrogasaca sa 16 vozila iz Pančeva, Beograda, Zrenjanina i Novog Sada koji su pritekli u pomoć desetorici mesnih policajaca i radnicima JKP 2. oktobar koji su sa dve autocisterne primili prvi udar stihije. Svi zajedno uspeli su da spreče širenje vatre prema repetitoru i vodotornju, ali je požar zahvatio 45 hektara.

Hrabri komunalci

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin potom je saopštio da je požar na Vršačkom bregu suštinski ugašen, a da se vatrogasci sada bore sa panjevima koji tinjaju i da će još neko vreme dežurati kako vatra ne bi ponovo buknula.

– Podatak da smo za dan imali 151 požar na otvorenom govori o tome koliko među nama ima neodgovornih i koliko će se ove stvari opet dešavati. Ovo jeste sezona požara, ali to nije opravdanje. Ponosan sam na sve pripadnike Sektora za vanredne situacije i pripadnike policije u Vršcu, naravno i na ljude iz komunalnog preduzeća koji su dali sve od sebe i uspeli puno da urade, ali ovo će se ponavljati ako ne budemo svi zajedno odgovorni – poručio je Vulin.

On je rekao da su vatrogasci-spasioci veoma dobro obučeni i opremljeni, a vozila nova i potpuno ispravna. Međutim, Vulin je istakao da je najvažnije što su ljudi veoma motivisani.

– Istog dana desio se požar u Preševu na 50 hektara i ugasili smo ga kao i ovaj u Vršcu. Setite se samo vatrogasaca iz Slovenije koji su požar gasili sedam dana. Čitav region gori. U Srbiji jeste daleko najbolja situacija, jer su vatrogasci najbolje obučeni i opremljeni, a biće još bolje. Uvek ćemo voditi računa o njima – rekao je Vulin.

Iz vazduha 30 tona vode

Naime, požar koji je izbio između sela Rajince i Crnotince kod Preševa zahvatio je suvu travu, nisko rastinje i šumu. Vatrogasci su brzo sprečili da se proširi prema naseljenim mestima, a za to su bile angažovane značajne snage. Čak 70 vatrogasaca sa 29 vozila iz osam gradova borilo se sa stihijom uz komunalce s dve cisterne. Pomogli su im pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a s tri letelice koji su u 32 naleta bacili 30 tona vode. U tom delu preševskog atara bilo je proglašeno vanredno stanje, a i meštani su se pridružili kako bi spasli svoje kuće.

Planulo i kod Topole

Nakon nekoliko sati vatrogasne ekipe uspele su da lokalizuju i požar koji je zahvatio oko dva hektara u blizini sela Blaznava kod Topole.

– Vetar i nepristupačan teren doprineli su da se vatra brzo proširi. U plamenu su izgoreli nisko rastinje i šuma, ali i napuštena kuća i jedna vikendica. Vatrogasci su uspeli da se izbore, u suprotnom bi bilo ugroženo i nekoliko kuća koje se nalaze u blizini žarišta – ispričao je meštanin Blaznave.

Gori čitava planina

Slaba kiša nije ugasila vatru na Bijeloj gori iznad Trebinja. Vetar je menjao pravac, rasplamsavao požar i usmerio ga prema naseljenim mestima, ali stihija nije doprla do kuća.

Pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva na terenu su od početka požara. Njihov komandir Miloš Vučurević je rekao da je najkritičnije bilo ispred sela Donji Skočigrm i Donja Bara.

– Vatra je stigla na oko 300 metara od kuća. Požar je izazvao udar groma na području Crne Gore i jedan je od najtežih u ovoj sezoni – ispričali su vatrogasci.

Oni su objasnili da gori borova šuma, a iz plamena su se čule i detonacije nepoznatog porekla.

Helikopter MUP-a RS nije odmah mogao da dejstvuje zbog naleta jakog vetra. Po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dva helikoptera MUP-a s posadama poslata su u Republiku Srpsku da bi pomogli u gašenju požara kod Trebinja. Odmah je postavljen i bazen uz reku Sušicu kako bi se helikopterima obezbedili što bolji uslovi za punjenje vedra vodom.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinja Zdravko Kašiković naveo je da je požarna linija sva bila u dimu, zbog čega nisu mogli da ocene koliko je dugačka, ali da je to sigurno više od 20 kilometara.

– Sačuvali smo ljude i njihove domove, ali nažalost nismo uspeli da spasemo našu divnu prirodu, jer je izgorela velika četinarska šuma – rekao je Kašiković.

Kašikara u njivi

U banjalučkom naselju Petrićevac samo srećom je izbegnuta tragedija kada je vatra na njivi aktivirala ručnu bombu. Domaćin, koji je palio korov, odmah je pozvao policiju pa je kasnije nađena još jedna kašikara. Tako su morali da dođu i demineri koji su je uklonili.

Bageri kopaju dno Dunava

Sušno vreme koje pogoduje izbijanju i širenju požara zadalo je muke i lađarima. Nivo Dunava je dosegao istorijski minimum, naročito kod Čortanovaca gde je dubina samo 2,2 metra, dok je za plovnost neophodno najmanje dva i po metra.

Ministar građevinarstva i saobraćaja Tomislav Momirović saopštio je da se na tri lokacije izvode interventni bagerski radovi kako bi se obezbedila plovnost na ovoj reci i Savi.

– Očekujem da ćemo radove na sektoru Čortanovci završiti u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje – kazao je Momirović prilikom obilaska radova kod Čortanovaca.

On je objasnio da se interveniše samo na te tri lokacije na Savi i Dunavu jer su ostali delovi tih reka plovni, iako je vodostaj nizak.

– Praktično od Bugarske do Nemačke svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo takozvanu minimalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji. Cilj radova je da se obezbedi propisana dubina plovnog puta kako bi se omogućilo snabdevanje ugljem Termoelektrana “Nikola Tesla” u okviru priprema za zimu – rekao je Momirović i dodao da je potrebno da plovni put bude regulisan i u Bugarskoj, ali da očekuje da će se i to desiti u skorije vreme.

Odložena isporuka helikoptera

Nažalost, rat u Ukrajini stvorio je probleme s nabavkom velikih protivpožarnih helikoptera kamov 32 iz Rusije.

Da podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavio je prošle godine kupovinu ovih letelica koje mogu da nose po pet tona vode. To bi bio veliki napredak u odnosu na helikoptere kojima se raspolaže, a čija vedra imaju kapacitet do tone.

Međutim, u martu ove godine Vučić je rekao da su se pojavili problemi s procesom nabavke naručenih protivpožarnih helikoptera iz Rusije kamov 32. On je tada potvrdio da je ugovor za dva Ka-32 A11BC već potpisan, da je prva bankarska procedura za njihovo plaćanje pokrenuta, ali da će proces isporuke biti obustavljen.

– Sad mi treba da čekamo ta dva velika kamova, koji nose po pet tona vode. Ugovor je potpisan, akreditivi su izdati, ali sada ne znamo da li ćemo ih imati – rekao je Vučić.

U junu je Vučić potvrdio da Srbija ipak ne odustaje od ove kupovine. On je na samitu zemalja Otvorenog Balkana rekao da članice treba da se pomažu u slučaju elementarnih nepogoda i da Srbija očekuje dodatne helikoptere specijalizovane za gašenje požara.