Tanjug
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Tek što se vratio iz Slovenije sa Samita EU-Zapadni Balkan, predsednik Aleksandar Vučić otvorio je fabriku čokolade vodećeg švajcarskog proizvođača Beri Kalebo. Vremena za naslađivanje ovom investicijom, vrednom 45 miliona evra, nije bilo, pošto je predsednik odmah nastavio na Zlatibor da bi se sreo sa zamenikom ruskog premijera Jurijom Borisovom, gde je glavna tema snabdevanje gasom usred velike svetske energetske krize. Ovo je bila Vučićeva glavna tema i briga i na Brdu kod Kranja, ali i uoči posete Sergeja Lavrova Beogradu u nedelju, budući da je srpski predsednik najavio da će kod Vladimira Putina nastojati da dobije podršku za nižu cenu kod Gasproma.

Da podsetimo, šefovi država i vlada članica EU potvrdili su liderima Zapadnog Balkana evropsku perspektivu regiona, ali su odbili predlog Slovenije da se pristupanje država ovog regiona oroči na 2030. godinu. Vučić je rekao da nije iznenađen, te da Srbija mora da vodi računa i o svojim dobrim odnosima s Rusijom i Kinom.

– Niko nema pravo da Srbiji zamera što želi da živi i preživi. Moramo da razmišljamo o energetici, glava me boli. Sa mukom sam zaspao prethodne noći, ovo postaje ludilo nekontrolisano u kome ne znate šta da radite. A kada postane za pola stepena hladnije u stanu, onda će mene da krive. Srbija mora da vodi računa o svojim odnosima i sa Rusijom i Kinom – istakao je predsednik povodom neverovatnog skoka cena energenata.

Briga za decu

Naime, gas je na berzama početkom avgusta koštao već skupih 515 dolara za 1.000 kubnih metara, da bi dosegao 1.450 u utorak uveče, a u sredu se smirio na oko 1.000, ali i zadržao tendenciju rasta.

– Moramo da brinemo kako će deca da nam žive. Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje i građani ne moraju da brinu – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija plaća gas 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a da su procene da će ta cena doseći 1.900 dolara. Međutim, taj ugovor s ruskim Gaspromom ističe početkom naredne godine, a cene rastu, pa je Vučić najavio da će kod zvaničnika iz Moskve, uključujući predsednika Vladimira Putina, nastojati da izdejstvuje povoljne uslove.

Biće topli stanovi

Prvi signal da će posao biti obavljen na zadovoljstvo obe države dao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posle sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije na Zlatiboru, kojoj je kopredsedavao sa zamenikom ruskog premijera Jurijom Borisovom.

– U toku su pregovori o novom dugoročnom ugovoru Gasproma i Srbijagasa i Borisov, veliki prijatelj našeg naroda, uverio me je da će u Srbiji biti toplo ove zime i sigurni smo i da će cena biti onakva kakvu je Rusija uvek davala Srbiji, povoljnija – rekao je Popović i potvrdio da je Borisov i s Vučićem razgovarao o gasu.

Čestitka Putinu

Aleksandar Vučić uputio je rođendansku čestitku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u kojoj mu je poželeo dobro zdravlje i obilje novih prilika za napredak na ličnom i profesionalnom planu.

Predsednik je takođe izrazio nadu da će imati priliku da uskoro u Srbiji ugosti Putina, kako bi nastavili konstruktivne i uvek sadržajne razgovore.

Projekti za dodatne prihode

Na zasedanju Međuvladinog komiteta na Zlatiboru prisustvovalo više od 120 gostiju iz Rusije i 80 iz Srbije, a doneto je mnogo značajnih odluka koje će se ubuduće realizovati. Ministar Nenad Popović istakao je da su gosti mogli i da se upoznaju sa lepotama Srbije i da su oduševljeni srdačnim i toplim prijemom na Zlatiboru.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da dve zemlje imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa.

– Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu i dovedemo je na nivo od pre zastoja pandemije. Radili smo na završetku gasovoda Južni tok i njegovog puštanja i to će obezbediti energetsku sigurnost Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti dodatne prihode Srbiji – naveo je Borisov.

Vakcine po planu

Popović je istakao da je Srbija počela da proizvodi ruske vakcine sputnjik 5 mini upravo na predlog Jurija Borisova, o čemu su se kasnije dogovorili Vučić i Putin. Borisov je istakao da je zadovoljan činjenicom što je Srbija za kratko vreme proizvela već milion i po doza vakcina sputnjika, jedina u Evropi, a do kraja godine će napraviti i sva četiri miliona, kao što je predviđeno prvim ugovorom.

Grčka ne priznaje Kosovo

Sa samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja stigla je i jedna dobra vest posle razgovora predsednika Aleksandra Vučića s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, koji je rekao da Atina neće priznati Kosovo uprkos snažnikm pritiscima poslednjih meseci, pre svega iz Amerike.

– Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije, nastaviće da bodri Srbiju i pomagaće joj na evropskom putu. Micotakis mi je kazao da će oni nastaviti da podržavaju celovitu Srbiju – objasnio je Vučić i dodao da su razgovarali i o priznavanju diploma.

Predsednik je preneo je da je kratko razgovarao sa premijerom Španije, koja takođe ne priznaje Kosovo i zahvalio mu se, kao i predstavnicima ostalih zemalja EU koje podržavaju celovitost Srbije (Slovačka, Kipar i Rumunija).