EPA/Julien Warnand
Evropski parlament

Sankcije Rusiji i odricanje od Kosova našli su se u Rezoluciji Evropskog parlamenta kao uslov za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, a kako za “Vesti” objašnjava Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, pošto odluke EP nisu obavezujuće, taj potez se može tumačiti kao dodatni pritisak na Srbiju.

– Većina članica EU je priznala Kosovo, i to i zagovara. Iako smo to sada javno čuli, suštinski se za nas nije ništa promenilo, pošto je EP savetodavnog karaktera, kao što je Evropska komisija ta koja daje preporuke i mišljenja. Odluke donosi pojedinačno država članica EU i odluke zavise od svake od njih. To vidimo na primeru Bugarske koja stopira Severnu Makedoniju na evropskom putu, mada bi EP verovatno bio za njen napredak – pojašnjava naš sagovornik.

Mada, kako kaže, evroparlamentarci usvajanjem izveštaja ništa ne menjaju kada je reč o poziciji i putu Srbije ka EU, Srbija treba da nastavi da ispunjava sve ono što je u njenom direktnom interesu, poput standarda u ekologiji i oblasti vladavine prava.

Graovac smatra da su pomenuti zahtevi EP neprihvatljivi i da ih treba ostaviti za kraj procesa evrointegracija.

– Dok nismo članica, nećemo usaglašavati spoljnu politiku sa Unijom, a što se Kosova tiče, Brisel treba da nađe kreativno rešenje koje će uvažiti i stav Srbije i zemalja članica EU koje su priznale Kosovo – kaže naš sagovornik, uz napomenu da ni sama EU nema usaglašen stav o Kosovu, pošto ga nije priznalo pet članica.

Da ove odluke nisu obavezujuće, za “Vesti” ukazuje i politički analitičar Dragomir Anđelković i napominje da to nije nešto novo, jer se u Beogradu čulo i tokom nedavne posete nemačkog kancelara Olafa Šolca.

– Odluke EP nemaju snagu, ali imaju težinu. Međutim, gore nam je bilo kada smo isto ovo čuli od nemačkog kancelara i saznali na čemu smo, nego sada. Znamo da su nam definitivno zatvorena vrata Unije i stavljena tačka na naše članstvo, jer niko normalan u našoj zemlji neće počiniti veleizdaju. Odnosno, da prekrši Ustav Srbije prema kojem je Kosovo neodvojivi deo zemlje – kazao je Anđelković.

Protiv naredbi Beogradu

Slobodarska partija Austrije glasala je protiv izveštaja o Srbiji i Kosovu u EP, jer smatra da EU pokušava da naređuje Srbiji šta treba da radi.

– U izveštaju se od Srbije zahteva da razmisli ponovo o saradnji sa Rusijom, i da treba da se priključi sankcijama. Taj izveštaj smo odbacili jer smatramo da neko pokušava da nametne Srbiji spoljnu politiku – rekao je poslanik te stranke Harald Vilimski za “Vesti”.

Podsetio je na istorijsku blizinu Srbije i Rusije, i ukazao da se sada vidi da su preduzete mere za EU bile samo bumerang, jer su više nanele štetu Uniji, nego Rusiji.