Tanjug
Ulaganja se nastavljaju: Aleksandar Vučić

Svi građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, dobiće po 100 evra finansijske pomoći od Srbije, a nezaposlenima će biti dodeljeno po 200 evra. Ovo je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak u Kuršumliji, gde se sastao sa predstavnicima kosovskih Srba i ministrima iz Vlade Srbije.

– Sa Kancelarijom za KiM imamo dogovor da posebnu finansijsku pomoć uputimo ne onima koji su prijavljeni, nego onima koji žive na KiM – precizirao je predsednik Srbije, dodajući da ova odluka znači da će petočlana porodica na ime pomoći primiti 500 evra, dok će porodice sa troje dece, u kojima su roditelji bez zaposlenja, dobiti po 700 evra.

– Time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu stanovništva na Kosovu i Metohiji. Naša želja je da ljudi nastave da se bore i da čuvaju svoja ognjišta – rekao je Vučić i najavio nova ulaganja u južnoj srpskoj pokrajini. Prema njegovim rečima, za zgradu Univerziteta u Mitrovici biće izdvojeno sedam miliona evra. Kako kaže, biće urađen i magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice u dužini od 53 kilometra.

– Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, novi KC u Gračanici i novi putevi su budući projekti. Govorili smo o posebnim projektima o Kosovskom Pomoravlju, ali i o Štrpcu. Pokazaćemo koliko je snaga srpske države veća nego u prethodnom periodu – rekao je Vučić, ističući da više od 43.800 glasova Srpskoj listi jasno pokazuje kolika je podrška toj političkoj organizaciji.

– Neki su ulagali mnogo novca, ali nisu uspeli da ugroze Srpsku listu. Osim o konkretnim projektima, Srbe sa Kosova i Metohije upoznao sam i sa dolaskom Miroslava Lajčaka i o bezbednosnim problemima na KiM – objasnio je predsednik Srbije.

On je ocenio da je Srbija drastično napredovala i da zato može i da pomogne svom narodu na KiM.

– U decembru je prosečna plata bila 562 evra, što nije realno, već je realnije oko 535 do 540 evra. Ako merite decembarske plate u regionu, to je više od 70 evra nego u BiH, a imali smo pre tri godine za 70 evra manju platu. Pretekli smo i Crnu Goru, koja je u decembru imala prosečnu platu u visini od 527 evra, što je manje nego u Srbiji, a do pre par godina imali su za 162 evra veća primanja – naglasio je Vučić uoči razgovora u Kuršumliji. Pored njega, sastanku u kasarni “Toplički ustanak” prisustvovali su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, čelnici Srpske liste, predstavnici opština sa srpskom većinom na Kosovu, rukovodioci zdravstvenih ustanova, ministri Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Anđelka Atanasković i Branislav Nedimović, kao i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Pobeda srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da uspeh liste koju predvodi na vanrednim izborima na KiM nije samo njen trijumf, “već pobeda srpskog jedinstva”. On je zahvalio Vučiću na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Srba.

– Nama ovakvi sastanci znače, jer pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće moći da preseče – poručio je Rakić.