Youtube/ATV
Mladen Grujičić

Akcija pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Srebrenici, krunisana hapšenjem trojice Bošnjaka, optuženih da su falsifikovali dokumenta birača kako bi obezbedili glasove aktuelnom načelniku opštine Mladenu Grujičiću, sprovedena je s ciljem da se spreči proglašenje pobednika i koaliciji srpskih stranaka i njenom kandidatu za najvažniju funkciju otme pobeda.

Ovo je dominantno uverenje srebreničkih Srba i načelnika Grujičića, koji tvrdi da se hapšenjima i istragom navodnih izbornih malverzacija šalje jasna poruka da Srbin ne sme da bude na čelu Srebrenice. Osim toga, izborni pobednik smatra da pritvaranje predsednika OO SDP Bege Bektića i dvojice članova te stranke treba da utera strah u kosti svim Bošnjacima koji razmišljaju svojom glavom i zalažu se za pomirenje sa Srbima, jer će svi doživeti linč, kroz koji prolaze trojica SDP-ovaca.

– Kao i 2016. godine, ponovo imamo isti scenario, odnosno ogroman pritisak i na Bošnjake u Srebrenici i na CIK, koji sutra treba da donese odluku. Sve se dešava sada, iako prijave za navodni prestup postoje već dva meseca. Međutim, nije se reagovalo, nego se to čini dva dana uoči odluke CIK-a da li će biti poništeni izbori u Srebrenici – ukazuje Grujičić, koji članove CIK-a, a naročito Srbe i Hrvate u tom telu, poziva na podležu pritisku i da se rukovode dokazima.

On je uveren da se montiranim optužbama vodi hajka i protiv Bošnjaka spremnih da grade zajedničku budućnost sa Srbima.

– Ovo je nastavak pritiska na sve Bošnjake u Srebrenici koji su spremni na saradnju, suživot i pomirenje. Bektić je kao načelnik Odeljenja za društvene delatnosti doprineo više razvoju Srebrenice nego svi kadrovi SDA za proteklih 15 godina. Radio je profesionalno i zato je već duže vreme izložen torturi i javnom prozivanju da je “moj čovek”. Ovde se sada pokušava nametnuti takva atmosfera da će svaki Bošnjak koji razmišlja svojom glavom i ne prati politiku koja je pogubna za građane Srebrenice, biti linčovan i stavljen na stub srama – upozorava Grujičić, dodajući da su izboriu Federaciji BiH sprovedeni kriminalno, ali da se CIK uprkos tome nije bavio žalbama i pritužbama Srba.

SDP isključio Bektića

Šef srebreničkog SDP Bego Bektić, kandidat za odbornika te stranke Enver Hamzić i aktivista Nermin Sandžić u međuvremenu su pušteni su na slobodu, potvrdili su iz SIPA, dodajući da su saslušani u “svojstvu svedoka” i da nema osnova za njihovo zadržavanje. Zanimljivo je da je SDP isključio Bektića iz partije i raspustio srebrenički odbor partije, ne čekajući epilog afere. Bošnjački kandidat za načelnika Alija Tabaković pozdravio je akciju SIPA i poručio: “Prvo se moramo obračunati sa našima. Na redu su njihovi.” Umesto da prizna poraz, Tabaković poziva na linč i obračune, što za predstavnike Srba u Srebrenici, kako sami kažu, nije nikakvo iznenađenje.