pixabay.com

Strahovanja Srba u Crnoj Gori da je pitanje dana kad će biti izloženi progonu počela da se obistinjuju otvorenim pretnjama da se pripreme za “Oluju” i “Bljesak” i napadima na njihove kuće. Ti ataci začinjeni su porukama “Smrt Srbima”, “Srbe na vrbe” i sličnim parolama, preuzetim od Hrvata, kojima Đukanovićeve pristalice preuzimaju primat u mržnji prema srpskom narodu. Poslednji dokazi su skandalozna objava đakona kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Steva Mašanovića i pokušaj linča porodice funkcionera Nove srpske demokratije Zlatka Rakočevića u Podgorici.

Mašanovićev proglas na Fejsbuku za mnoge je neverovatan jer je reč o bivšem podoficiru Vojske Jugoslavije, rodom iz Zvornika, koji je, u međuvremenu, postao aktivista Socijaldemokrata Ivana Brajovića i pripadnik službe bezbednosti Aerodroma Tivat, a odatle je avanzovao u đakona samozvane CPC pošto ga je u decembru 2018. “rukopoložio” poglavar te nepriznate crkve Miraš Dedeić. Odanost i zahvalnost kvazimitropolitu izgleda da je rešio da pokaže ovih dana, kada je sve Srbe automatski proizveo u četnike, a potom im pripretio šta ih čeka u Montenegru.

“Nećete, četnici, Božiju vam veru dajem, ni milimetar. Neretva i Sutjeska, ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ će vam biti obdanište, što vas ovde čeka. Mantije mi moje! Multietnička, nikad multičetnička. Taman me brade i mantije koštalo. E viva Montenegro, e viva Crna Goro, majko!”, napisao je Mašanović i postavio link spota pesme “Svetinja” hrvatskog pevača i desničara Miroslava Škore. Istina, protiv njega je podneta krivična prijava, ali malo ko, a naročito predstavnici opozicije, veruju da će novi Đukanovićev junoša iz redova Socijaldemokrata biti kažnjen. Pre će, kako ocenjuju, biti nagrađen i osokoljen da nastavi da veliča “majku Crnu Goru” i na najprizemniji način vređa Srbe, kopirajući proustaške obrasce iz Hrvatske.

Malo ko veruje da će nadležni preduzeti bilo šta i protiv ekipe, koja je u Donjim Kokotima kod Podgorice demonstrirala silu nad ženom, šestomesečnom bebom, ocem i majkom člana Nove srpske demokratije Zlatka Rakočevića. Naime, njegove komšije, pojačane grupom mladića, zasuli su kuću Rakočevića flašama, kamenicama i jajima, uzvikujući najstravičnije pretnje, i to dok je domaćin bio odsutan.

– Hvala mojim dobrim komšijama Miranovićima i Uskokovićima što su mi jajima i kamenjem gađali kuću dok mi je muž u Morači. To vam očigledno nije bilo dovoljno, pa ste i staklenom flašom gađali. Moje dobre komšije, hvala vam. Ja i moja beba Julijana, koja za par dana puni šest meseci, vam zahvaljujemo od srca i osećamo se sigurno u svojoj kući i državi. Hvala vam što ste izvršili napad na nas uz poklike “Srbe na vrbe”, noseći zastave Crne Gore i razne rekvizite. Patriotski, nema šta. Zahvaljuju vam se i moji svekar i svekrva od 80 i kusur godina, koji su nalivali vrt i koji su mogli biti povređeni. Hvala vam – napisala je ironično u Fejsbuk objavi Jovana Rakočević, koja je podnela krivičnu prijavu.

Rakočevićeva supruga ne krije da je šokirana i da ni u najcrnjem košmaru nije mogla da očekuje da će 15 do 20 ljudi doći da maltretira njenu porodicu.

– Reč je o mržnji jer su pevali “Idite za Srbiju”, “Srbe na vrbe” i tako nas Đastrašivali oko pola sata. Nemamo izgleda pravo ni da živimo. Dosad se nisam nešto previše eksponirala, išla sam na litije, idem u crkvu, ali verujte da ću odsad zaista da se borim za svoja prava, jer je ovo prevršilo svaku meru – poručila je Rakočevićeva.

Carević: Tuku nas, a dali smo im sve

Marku Careviću i Krstu Radoviću, gradonačelniku i predsedniku Skupštine opštine Budva, policija i privatno obezbeđenje ni u ponedeljak nisu dozvoljen ulaz u opštinsku zgradu.

– Od danas mesto predsednika opštine pripada načelniku Centra bezbednosti. Ovo je prosto nenormalno. Opština je uhapšena i opkoljena – rekao je Radović. On je potom zajedno sa Carevićem otvorio put do zgrada sa stanovima za prosvetne radnike i zaposlene u Upravi policije u Budvi.

– Mi smo im dali zemlju da naprave stanove, doveli im struju i sada put, a oni su nam se zahvalili pendrecima i suzavcem. Tuku nas i hapse – rekao je Carević na svečanom otvaranju puta u naselju Dubovica, koji vodi do zgrada sa stanovima za policijske službenike.